3 modalitati de a reduce timpul petrecut de copii in fata ecranelor

3 modalitati de a reduce timpul petrecut de copii in fata ecranelor

Multi dintre noi petrec mult timp in fata ecranelor, iar copiii nu fac exceptie. Copiii socializeaza pe telefoanele lor si se joaca jocuri video.

Numeroase studii au aratat ca prea mult timp petrecut in fata ecranelor este nesanatos atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Ce ar trebui sa facem pentru a-i invata pe copii sa adopte obiceiuri sanatoase atunci cand vine vorba de timpul petrecut in fata ecranelor?

Intr-un studiu realizat de The Royal College of Pediatrics and Child Health (2019) se arata ca timpul excesiv petrecut in fata ecranelor este strans legat de rate mari ale obezitatii, de tendinta de manca alimente nesanatoase si de dorinta de a face cat mai putina miscare.

Mai mult decat atat, intr-un studiu realizat de Univesitatea Ruskin din Anglia (2021), timpul indelungat petrecut in fata ecarnelor a dus la un risc cu 30% mai mare de miopie.

In plus, expunerea la lumina albastra provoaca formarea de molecule toxice la nivelul retinei, fapt ce favorizeaza riscul de degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV). Aceasta este o boala incurabila a ochilor, care are ca rezultat pierderea semnificativa a vederii. Boala este resimtita cel mai des in randul persoanelor de 50 – 60 de ani.

3 sfaturi pentru a-ti determina copilul sa petreaca mai putin timp in fata ecranelor

1. Seteaza limite

Stabileste reguli clare si usor de respectat. Gandeste-te la numarul de ore pe zi in care esti dispus sa le permiti copiilor sa foloseasca ecranul fie pentru distractie, fie pentru teme – ia in considerare un timp putin mai mult pentru vacante si weekenduri.

2. Stabileste o rutina

Odata ce ai setat cat de mult timp poate sa petreaca cel mic in fata ecarnelor, creaza o rutina care sa fie gestionabila si usor de respectat. Stabileste anumite activitati pe care sa le faca cel mic sau pe care le puteti face impreuna. Astfel, timpul va trece mai usor si el nu va simti nevoia sa se reintoarca in fata ecranelor.

3. Explica-i care sunt efectele negative

Copiii ar trebui sa stie nu numai care sunt regulile, ci si motivele din spatele lor. Explica-i de ce este important sa reduca timpul petrecut pe ecran, inclusiv problemele de sanatate care pot aparea si explica-i cat de mult le poate fi afectata vederea de catre lumina albastra. Intelegerea motivelor din spatele regulilor le poate face mai usor de urmat.

Invata copilul sa-si petreaca timpul cu folos si sa descopere noi moduri in care care se poate bucura de fiecare zi.

Postat pe

Apr 21, 2022

in

categoria

legate