Ai ochii sensibili la lumina?

Ai ochii sensibili la lumina?

Sensibilitatea la lumina, cunoscuta si sub denumirea de fotofobie, este o afectiune in care lumina puternica - fie lumina naturala a soarelui, fie lumina artificiala - poate provoca disconfort semnificativ, durere si intoleranta. Persoanele care se confrunta cu sensibilitate la lumina vor avea nevoie sa inchida ochii sau sa miste ochii atunci cand sunt expuse la lumina si de multe ori au dureri de cap si greata. Aceasta insoțeste adesea infectiile si inflamatiile oculare cum ar fi conjunctivita, dar este asociata si arsurilor solare si iritatiei produse de lentilele de contact.

Nu orice sensibilitate la lumina poate fi numita fotofobie. De exemplu, atunci cand iesi dintr-o sala de cinema si ochii tai intalnesc lumina puternica a soarelui, vorbim despre o sensibilitate absolut normala. In mod natural, dureaza o perioada, la trecerea de la lumina la intuneric sau invers, pentru ca ochii sa se poata adapta la aceasta schimbare. Durerea accentuata si de lunga durata in prezenta luminii poate fi considerata fotofobie.

Apropo, stiai ca persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisa pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solara puternica, deoarece persoanele cu o culoare a ochilor mai inchisa au mai mult pigment care le protejeaza impotriva luminii stralucitoare?

Simptomele fotofobiei

• durere oculara,

• greata,

• ameteala,

• dureri de cap sau de ceafa,

• vedere neclara,

• roseata, mancarime sau lacrimare a ochilor.

Fotofobia acuta este de obicei un simptom care insoteste o afectiune cum ar fi o infectie sau iritatie oculara (cum ar fi conjunctivita sau uscarea ochilor), un virus sau o migrena (sensibilitatea la lumină este unul dintre cele mai frecvente simptome ale migrenelor). Ar putea fi cauzata si de ceva mai grav, cum ar fi o afectiune oculara, cum ar fi o abraziune a corneei, o detasare a retinei, uveita sau o boala sistemica precum meningita sau encefalita. Sensibilitatea la lumina este, de asemenea, un efect secundar al chirurgiei refractive si al unor medicamente (cum ar fi tetraciclina si doxiciclina).

Tratamentul difera in functie de cauzele aparitiei fotofobiei.  In cazul fotofobiei datorate sindromului ochiului uscat, ti se vor recomanda lacrimi artificiale, sub forma de picaturi, geluri, unguente sau diferite lentile pentru a ameliora simptomele neplacute. Daca suferi de migrene, tratamentul va fi stabilit in primul rand de catre neurolog.

In cazul in care te confrunti si tu cu o astfel de sensibilitate, iti recomandam sa mergi la un consult oftalmologic.

Postat pe

Jan 28, 2022

in

categoria

legate