Ambliopia

Ambliopia

Ambliopia, numita si "ochiul lenes", este o boala a sistemului vizual caracterizata prin slabirea simtitoare a vederii unui ochi sau a ambilor. Ambliopia este o consecinta a unei dereglari a vederii binoculare, fara leziune organica.

Copiii pot dezvolta ambliopie incă de la naștere, pana la varsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi. Creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos.

Exista mai multe forme de ambliopii, insa cele mai frecvente sunt ambliopiile insotite de vicii de refractie (miopia, hipermetropia si astigmatismul) sau de strabism.

Cum se poate depista?

De cele mai multe ori, aceasta este depistata in urma unui control de rutina.

Cu cat este facut mai repede, cu atat mai multe sanse de recuperare va avea micul pacient in cazul in care ea este deja instalata sau de prevenire daca nu s-a instalat inca, dar medicul constata conditii propice pentru instalarea ei.

Stiai ca specialistii recomanda examinarea oftalmologica a tuturor copiilor intre 6 luni si 1 an, apoi la 3 ani si apoi la varsta de 5 ani? Desi cele mai multe deficiente de vedere pot fi corectate pana la varsta de 6 ani, ele sunt descoperite abia la varsta scolara, moment in care cei mai multi parinti isi duc pentru prima oara copiii la un consult oftalmologic.

In tarile in care exista programe de screening in grupurile de prescolari, ambliopia a devenit o afectiune rara.

Clasificare

• ambliopie profunda – acuitate vizuala mai mica de 10%,

• ambliopie medie – acuitate vizuala intre 20% si 50%,

• ambliopie usoara – acuitate vizuala peste 50%.

Cum se trateaza?

Prin fortarea ochiului lenes sa functioneze. Acest lucru se poate face in doua feluri:

• prin ocluzie – presupune acoperirea ochiului bun cu un ocluzor (pansament).

• prin picaturi care incetoseaza vederea ochiului bun.

In paralel, se vor purta si ochelarii de vedere.

In cazul copiilor diagnosticati timpuriu, vederea poate fi recapatata. In cazul celor care au depasit varsta de 7 ani, ambliopia este mai greu de tratat si rezultatele sunt mai slabe.

Ai grija de vederea copilului tau!

Postat pe

Mar 23, 2021

in

categoria

Oftalmologie
legate