Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

La un moment dat, culoarea ochilor maro era considerata „dominanta”, iar culoarea ochilor albastri era considerata o trasatura „recesiva”.

Culoarea ochilor nu este doar o combinatie a culorilor ochilor parintilor. Fiecare parinte are doua perechi de gene pe fiecare cromozom si exista multiple posibilitati pentru modul in care aceasta informatie genetica este exprimata in ceea ce priveste culoarea ochilor.

Culoarea ochilor este adesea trasatura care ii fascineaza cel mai mult pe viitorii parinti. Acestia isi pun aceeasi intrebare: „Oare ce culoare vor avea ochii copilului meu?”

Ochii bebelusilor sunt la nastere, de cele mai multe ori, albastri, insa sunt si cazuri in care acestia sunt gri sau cenusii.  

Cauza prezentei culorii deschise a ochilor bebelusilor la naștere este data de cantitatea de melanina. Daca melanina este de o concentratie mai mare, atunci culoarea irisului va fi mai inchisa.

Culoarea ochilor la bebelusi se schimba in timp, chiar daca irisul are o anumita culoare la nastere.

Cand se schimba ochii de lapte

• odata cu inaintarea in varsta, culoarea ochilor copilului se inchide,

• la aproximativ 6 luni se va contura culoarea, iar in jurul varstei de 3 ani ochii micutului vor capata culoarea definitiva,

• exista si un numar mic de persoane carora nuanta ochilor nu li se va schimba pana in adolescenta,

• schimbarea se face in mod treptat,

• daca bebelusul are ochii negri sau caprui, sansele sa devina albastri sau verzi sunt extrem de mici,

• exista situatii in care ochii bebelusilor isi pastreaza culoarea initiala de-a lungul intregii vieti.

Ce culoare vor avea ochii bebelusului meu?

Iata cateva predictii:

• daca ambii parinti au ochi caprui, sansele ca bebelusul sa aiba ochii tot caprui sunt de peste 75%.

• daca ambii parinti au ochi albastri sau verzi, sansele ca bebelusul sa aiba ochii deschisi la culoare sunt foarte mari, dar nu 100%.

• daca unul din parinti are ochi caprui, iar celalalt albastri sau verzi, sansele ca bebelusul sa aiba ochi caprui sunt de peste 50%.

Culoarea ochilor nu afecteaza calitatea vederii, dar poate afecta sanatatea ochilor, deoarece ochii deschisi la culoare permit patrunderea unei cantitati mai mari de raze UV.

Postat pe

Jul 3, 2020

in

categoria

Oftalmologie
legate