Ce este nevrita optica

Ce este nevrita optica

Nevrita optica: O inflamatie a nervului optic care poate provoca pierderea vederii, dureri oculare si desaturarea culorii.

Nevrita optica poate afecta persoanele de toate varstele, dar este mai frecventa la adultii sub 45 de ani si afecteaza femeile mai des decat barbatii.

Simptome

- diminuarea vederii – vedere slaba, in general la un ochi.

- vedere incetosata – senzatie a unei pacle puse pe ochi.

- probleme in a distinge culorile sau in a observa ca culorile nu sunt la fel de vibrante ca de obicei (vedere gri).

- pierderea vederii laterale (periferice) – nu mai poti vedea in colturile ochilor.

- pierderea partiala a vederii centrale – in centrul imaginii, persoanele pot vedea o gaura neagra.

- durere surda in partea din spate a ochiului, in special in timpul miscarii ochilor.

- reactie anormala a pupilei atunci cand este expusa la lumina puternica.

- lumini intermitente – unele persoane cu nevrita optica raporteaza ca vad lumini intermitente sau palpaitoare in timp ce isi misca ochii.

Cele mai frecvente simptome ale nevritei optice includ pierderea brusca a vederii, vederea incetosata, durerea ochilor si desaturarea culorii. Chiar daca simptomele pot parea alarmante, majoritatea oamenilor isi recupereaza vederea complet, adesea fara tratament.

• In unele cazuri, nevrita optica poate fi primul semn al SM, iar persoanele cu nevrita optica pot dezvolta SM mai tarziu in viata.

• Nevrita optica poate fi, de asemenea, cauzata de alte afectiuni, cum ar fi infectii, inflamatie sau tulburari autoimune.

• Diagnosticul de nevrita optica implica, de obicei, un examen complet al ochilor, testarea campului vizual si teste imagistice, cum ar fi scanarile RMN sau CT.

• Tratamentul pentru nevrita optica implica adesea utilizarea de corticosteroizi pentru a reduce inflamatia si pentru a accelera recuperarea.

• Majoritatea persoanelor cu nevrita optica se confrunta cu o recuperare partiala sau completa a vederii in decurs de cateva saptamani pana la cateva luni.

• Unii oameni pot prezenta episoade recurente de nevrita optica, care pot duce la pierderea permanenta a vederii in timp.

• Este esential sa solicitati asistenta medicala daca va confruntati cu modificari bruste ale vederii sau dureri oculare, deoarece tratamentul precoce poate imbunatati rezultatele si poate preveni complicatiile.

Daca te confrunti cu simptome ingrijoratoare precum vedere incetosata, durere la nivelul ochiului sau alte probleme asemanatoare este cazul sa te adresezi unui medic oftalmolog.

Postat pe

Apr 13, 2023

in

categoria

legate