Ce sunt viciile de refractie?

Ce sunt viciile de refractie?

Viciile de refractie sunt acele defecte de focalizare a luminii pe suprafata retinei, din cauza unei forme deosebite a globului ocular, astfel razele de lumina care intra in ochi nu sunt focalizate corespunzator pe retina.

Cele mai comune vicii de refractie sunt:

Miopia

- apare cand globul ocular are un diamteru antero-posterior mai mare decat normal. Ca urmare a acestei alungiri a globului ocular, lumina care patrunde in ochi nu se focalizeaza pe retina, ci in fata acesteia. Pacientul miop vede la distanta incetosat, neclar.

Hipermetropia

- se caracterizeaza prin formarea imaginii in spatele retinei ceea ce face ca imaginea sa devina incetosata.

- in cazul hipermetropiei, ochiul este mai scurt iar imaginea se formeaza in spatele retinei, fiind necesara purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii cu “+”.

Astigmatism

- tip de eroare de refractie in care ochiul nu concentreaza lumina uniform asupra retinei. Cornea alungita permite obiectelor reflectate de lumina, care se concentreaza asupra a doua puncte pe pupila ochiului in loc de doar unul, motiv pentru care imaginea este neclara.

Un capitol aparte il reprezinta presbiopia, care se manifesta tot printr-o scadere de vedere numai la aproape, corectabila prin ochelari, dar care nu e un viciu de refractie propriu-zis, ci este rezultatul scaderii puterii de acomodatie a cristalinului dupa varsta de 40 de ani.

Presbiopia se poate asocia si cu alte vicii de refractie, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Se manifesta prin tendinta de a indeparta cartea/documentul/revista, facand efortul ochilor mai mic temporar.

Toate aceste tulburari de vedere pot da senzatie de ameteala, dureri de cap, vedere neclara, deteriorarea vederii de aproape, inrosirea ochilor, lacrimare.

Viciile de refractie nu se trateaza, ele pot fi corectate prin purtarea de lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere:

• cu lentile divergente , de “-”, pentru miopii,

• cu lentile convergente , de “+”, pentru hipermetropii,

• cu lentile cilindrice de “+” sau “-”, in astigmatismele hipermetropice, respectiv miopice simple,

• cu lentile sfero-cilindrice de “+” sau “-”, in astigmatismele hipermetropice, respectiv miopice compuse,

• cu lentile progresive, in cazul presbiopiei, simple sau asociate cu un viciu de refractie la distanta.

Cel mai modern “tratament” al viciilor de refractie sunt operatiile, ce poarta numele de chirurgie refractive.

Chirurgia refractiva reprezinta o alta alternativa eficienta de corectare a viciilor de refractie. Operatia de reducere de dioptrii cu laser reprezinta o metoda revolutionara de corectare a viciilor de refractie si ofera in plus sansa de a scapa de dependenta de ochelarii de vedere sau lentilele de contact.

Nu toti pacientii pot beneficia de chirurgie refractiva. Printre contraindicatii se numara:

• varsta sub 20 de ani

• lipsa de stabilizare a dioptriei in ultimii doi ani

• anumite boli oculare si generale: sindrom de ochi uscat, inflamatii oculare cronice, glaucom, colagenoze, diabet zaharat s.a.

Speram ca ti-au fost de ajutor aceste informatii!

Pentru un control amanuntit, te asteptam in cabinetele noastre!

📌Str. Bdul Victoriei, nr.10 (langa Infostar)  📞0368 440 448

📌Str. Toamnei, nr. 9 (vis-a-vis de Biserica)  📞0368 440 450

Postat pe

Sep 9, 2021

in

categoria

Oftalmologie
legate