Consultul oftalmologic - cu sau fara picaturi?

Consultul oftalmologic - cu sau fara picaturi?

Inca de la varste fragede, copiii pot prezenta diferite afectiuni ale ochilor.

Adesea, parintii ajung cu copiii foarte tarziu la medicul oftalmolog. Principalul motiv il reprezinta faptul ca acestia nu observa ceva in neregula la copii, dar si pentru ca cei mici nu stiu sa spuna daca vad bine sau nu.

Specialistii recomanda examinarea oftalmologica a tuturor copiilor intre 6 luni si 1 an, apoi la 3 ani si apoi la varsta de 5 ani. Desi cele mai multe deficiente de vedere pot fi corectate pana la varsta de 6 ani, ele sunt descoperite abia la varsta scolara.

De cele mai multe ori, atunci cand vin cu copiii la consultul oftalmologic, parintii ii intreaba pe medici daca este necesar ca celor mici sa le fie puse picaturi in ochi.

Scopul utilizarii picaturilor este acela de a determina adevaratele dioptrii, inlaturandu-se, pentru o scurta perioada de timp, reglajele efectuate de musculatura ochiului.

Desi prezinta mici inconveninete, precum:

• usoara senzatie de usturime,

• disconfort la lumina

• vedere incetosata timp de cateva ore,

utilizarea picaturilor ajuta la masurarea corecta a dioptriilor.

De retinut este faptul ca toate aceste efecte sunt tranzitorii si se remit in cateva ore, o data cu eliminarea substantei din organism si normalizarea dimensiunii pupilelor.

Cateva lucruri pe care fi bine sa le stii:

• de obicei, picaturile se administreaza de doua ori, la interval de 10 minute,

• durata de asteptare pentru efectul maxim al picaturilor poate fi intre 40-60 minute,

• administrarea picaturilor poate fi neplacuta pentru unii copii (si chiar si pentru adulti),

• vederea copilului se va incetosa dupa aproximativ10-15 minute de la aplicarea picaturilor,

• efectul picaturilor folosite in dilatarea pupilara dureaza intre 2 si 48 ore, in functie de individ (poate dura mai mult la pacientii care au o culoare mai deschisa a irisului si in general la copii – la care picaturile de dilatare, se administreaza de mai multe ori in scopul determinarii corecte a dioptriilor).

Retine ca in ciuda micilor inconveninte, picaturile sunt esentiale pentru masurarea cu acuratete a dioptriilor. Este recomandat ca macar primul control oftalmologic sa fie facut cu picaturi, iar examinarea fundului de ochi cu dilatare sa se faca periodic, inclusiv la pacientul adult.

Postat pe

Jan 7, 2022

in

categoria

legate