Cum iti afecteaza lumina albastra vederea?

Cum iti afecteaza lumina albastra vederea?

Lumina albastra este acea portiune din spectrul de lumina vizibila care are cele mai mici lungimi de unda si cea mai mare energie.

Lucruri pe care nu le stiai despre lumina albastra

Lumina albastra este peste tot

Soarele este principala sursa de lumina albastra, iar oamenii sunt cei mai expusi la aceasta in timpul zilei. Ecranele computerelor, telefoanelor mobile emana o cantitate mare de lumina albastra.

Lumina albastra omoara celulele fotoreceptoare

Suntem expusi continuu la lumina albastra, iar ochiul uman nu a dezvoltat mecanisme de aparare. Nici corneea si nici cristalinul nu pot bloca sau reflecta lumina albastra.

Expunerea ochilor la lumina albastra creste riscul aparitiei degenerarii maculare

Potrivit unor studii, expunerea la lumina albastra provoaca formarea de molecule toxice la nivelul retinei, fapt ce favorizeaza riscul de degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV).

Aceasta este o boala incurabila a ochilor, care are ca rezultat pierderea semnificativă a vederii. Boala este resimtita cel mai des in randul persoanelor de 50 – 60 de ani.

Poarta ochelari protectori impotriva luminii albastre

Evita sa privesti in intuneric ecranele telefoanelor, tabletelor si incearca sa porti ochelari speciali care filtreaza lumina albastra.

Masuri de protectie impotriva electelor negative ale luminii albastre nocturne:

• evita sa privesti la ecranele luminoase cu 2-3 ore inainte de culcare,

• foloseste lumina rosie de intensitatea slaba pe timp de noapte, deoarece aceasta are cea mai mica putere de a schimba ritmul circadian si de a suprima melatonina,

• daca totusi folosesti noapte dispozitive electronice, instaleaza pe acestea o aplicatie care filtreaza lungimea de unda albastra pe timp de noapte,

• expune-te la o cantitate mare de lumina in timpul zilei, deoarce asta te va ajuta sa dormi mai mult si mai bine pe timp de noapte, si-ti va spori vigilenta in timpul zilei,

• fa-ti o pereche de ochelari cu lentile de protectie PC (se poate facesi fara dioptrii).

Retine!

Expunerea excesiva la lumina albastra reprezinta un pericol pentru ochi si contribuie la pierderea vederii in timp.

Ai grija de sanatatea ochilor tai!

Postat pe

Oct 24, 2019

in

categoria

legate