Cum iti protejezi ochii in sezonul rece

Cum iti protejezi ochii in sezonul rece

Frigul, vantul si zapada ne afecteaza vederea.

In sezonul rece, ochii au de suferit si apare frecvent ceea ce medicii numesc oftalmia de zapada, mai exact usturime a ochilor, lacrimare, fotofobie si ochi uscati.

In sezonul rece apar conjunctivitele epidemice. Ochii se inrosesc si se ajunge la lacrimare. Iarna poate fi afectata si corneea, care poate prezenta mici leziuni. Acestea se pot suprainfecta, lucru ce duce la scaderea acuitatii vizuale si la dureri oculare.

Odata cu venirea iernii si prezenta zapezii, impatimitii sporturilor de iarna pot deveni victimele oftalmiei de zapada. Cauza este radiatia ultravioleta reflectata de zapada, care „arde” primele straturi de celule corneene.

Cum sa-ti protejezi ochii iarna aceasta?

Iata 3 sfaturi pe care ar fi bine sa le urmezi:

Poarta ochelarii de soare

Prezenta razelor UV nu trebuie neglijata deoarece efectul lor este intensificat de prezența zapezii, care reflecta pana la 85% din acestea.

Razele UV pot cauza leziuni oculare severe sau pot duce la aparitia unor afectiuni precum cataracta, degenerescenta maculara sau pierderea temporara a vederii. Protectia se face cu ochelari de soare, lentile cu filtru UV (protectie contra razelor ultraviolete).

Renunta la obiceiul de a te freca la ochi

Senzatiile de arsura sau mancarime te pot determina sa te freci la ochi frecvent, iar acest obicei este cat se poate de periculos, desi ofera o alinare temporara. Renunta la acest obicei si foloseste picaturile de ochi -  ajuta la stimularea activitatii glandelor lacrimale si previn evaporarea rapida a lacrimilor.

Introdu in meniu pestele

Alimentatia este si ea un factor care influenteaza sanatatea ochilor pe timp de iarna. O dieta bogata in acizi grasi omega-3 ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu ochii uscati, acesti nutrienti fiind chiar si un tratament eficient pentru sindromul ochiului uscat.

Foloseste dispozitivele digitale cu moderatie

Este de preferat sa nu te uiti la televizor mult si sa nu folosesti calculatorul ore in sir. Acestea scad frecventa clipitului si, in consecinta, apare o usoara uscaciune oculara. Daca esti nevoit sa muncesti multe ore la calculator, ia pauze mai frecvente sau administreaza-ti lacrimi artificiale

Daca ti se pare ca ochii tai sunt mai sensibili iarna sau ai resimtit de-a lungul timpului simptomele ochilor uscati, nu ezita sa mergi la o consultatie de specialitate.

Postat pe

Jan 9, 2021

in

categoria

Sfaturile medicului
legate