Cum poate afecta diabetul vederea?

Cum poate afecta diabetul vederea?

Diabetul poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii ochilor. Diabetul poate provoca o afectiune numita retinopatie diabetica, care este o complicatie care afecteaza vasele de sange din retina. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora vasele de sange din retina, ducand la pierderea vederii daca este lasata netratata.

Persoanele cu diabet zaharat sunt predispose la un risc mai mare de a dezvolta anumite afectiuni oculare:

Glaucomul

- este o afectiune oculara cronica bilaterala caracterizata prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual dinspre periferie spre centru si, in final, se poate ajunge la orbire.

Cataracta

- este o afectiune oftalmologica frecvent intalnita la populatia varstnica. Aceasta provoaca o scadere progresiva a acuitatii vizuale din cauza pierderii transparentei cristalinului.

Atentie!

Glaucomul si cataracta pot afecta chiar si persoanele care nu sufera de diabet.

Retinopatia diabetica

- afecteaza vasele de sange ale retinei. Dintre toate afectiunile ochiului diabetic, retinopatia diabetica este cea mai raspandita cauza a pierderii vederii pentru diabetici si una din cauzele principale ale orbirii printre adultii activi profesional.

Edem macular diabetic

- retinopatia diabetica poate duce la aparitia edemului macular de origine diabetica, ce consta in afectarea zonei din retina numita macula.

- aceasta boala poate distruge capacitatea de vedere in aceasta parte a ochiului, ducand la pierderea partiala a vederii sau la orbire.

Gestionarea diabetului zaharat prin controlul adecvat al zaharului din sange, exercitii fizice regulate si obiceiuri alimentare sanatoase poate ajuta la reducerea riscului de retinopatie diabetica si alte afectiuni oculare. Este important ca persoanele cu diabet zaharat sa aiba examene oculare regulate pentru a detecta orice semne de probleme oculare din timp si pentru a primi un tratament adecvat pentru a preveni sau incetini pierderea vederii.

Postat pe

Feb 14, 2023

in

categoria

legate