De ce am ochii uscati dimineata?

De ce am ochii uscati dimineata?

Trezitul de dimineata reprezinta o adevarata provocare pentru multi dintre noi. Iar daca de obicei te trezesti cu senzatia de ochi uscati, ei bine, cu siguranta diminetile tale nu sunt prea reusite.

Stiai ca aceasta senzatie de ochi uscati poate fi cauzata de sindromul de ochi uscat?

Sindromul ochiului uscat se refera la uscaciunea oculara ce afecteaza corneea si conjunctivita. Acesta este definit ca fiind o boala multifunctionala a lacrimilor si a suprafetei oculare, care se caracterizeaza prin simptome ca discomfort ocular, tulburari vizuale, instabilitatea filmului lacrimal cu posibilitatea alterarii suprafetei oculare.

Pentru a identifica cauza si a ameliora simptomele de ochi uscat, trebuie sa mergi la un examen oftalmologic.

Si totusi, de ce anumite persoane se confrunta cu simptome mai acute de ochi uscat dimineata?

Iata cateva motive:

1. Lagoftalmia nocturna

Aceasta este incapacitatea de a-ti inchide complet pleoapele in timpul somnului. Deoarece suprafata ochiului este expusa noaptea, acesta devine uscat. Tipurile mai severe de lagoftalmie pot provoca uscarea ochilor chiar si in timpul zilei.

Nu lasa netratata aceasta afectiune, deoarece iti poate afecta corneea.

2. Blefarita

Blefarita  este o inflamatie a glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor si reprezinta cea mai comuna cauza a ochilor uscati. Blefarita afecteaza de obicei ambii ochi, de-a lungul marginilor pleoapelor.

3. Varsta

Putem sa avem o productie mai redusa a lacrimilor odata cu inaintarea in varsta. Ca urmare, ochii pot deveni uscati, rosii si pot sa apara mancarimile.

4. Mediul inconjurator

De exemplu, dormitul direct in fata sau sub un ventilator de tavan sau a unui aparat de incalzire  iti poate usca ochii. In plus, sensibilitatea la alergeni, cum ar fi praful, care se acumuleaza in dormitor, poate duce la uscarea si iritarea ochilor.

5. Medicamentele

Multe tipuri de medicamente pot determina uscarea ochilor, in special dimineata. Printre acestea se pot numara: antihistaminice si decongestionante, antidepresive, medicamente pentru hipertensiune arteriala, medicamente pentru piele, pentru chimioterapie etc.

Este important de inteles faptul ca ochiul uscat nu poate fi complet vindecat, insa simptomele lui pot fi ameliorate.

Oftalmologul iti poate prescrie lacrimi artificiale, picaturi de ochi lubrifiante, care pot ameliora senzatia de uscaciune si mancarime.

Postat pe

Jan 14, 2022

in

categoria

legate