De ce am pupila alba?

De ce am pupila alba?

Pupila reprezinta orificiul circular in centrul irisului, care permite, prin contractia sau dilatarea sa sa dozeze cantitatea de lumina ce patrunde in ochi.

Dimensiunea pupilei difera in functie de lumina mediului inconjurator, varsta persoanei sau distanta la care priveste persoana.

Copiii, de exemplu, au pupilele foarte mari comparativ cu varstnicii.

O stralucire alba in ochi, o pupila alba sau o reflexie alba pot fi un simptom al retinoblastomului – un tip rar de cancer ocular care afecteaza bebelusii si copiii mici sub varsta de sase ani. Cu toate acestea, exista si alte cauze ale ochiului alb.

Termenul medical utilizat pentru aceasta afectiune este leucocoria. La om apare atunci cand exista o reflexie anormala a luminii in ochi. Acesta va aparea cel mai des in fotografii sau la niveluri scazute de lumina.

3 afectiuni care pot sta in spatele leucocoriei:

• Retinopatia de prematuritate

Retinopatia de prematuritate (ROP) poate aparea la copiii nascuti prematur, in primele 5-15 saptamani de viata.

ROP afecteaza in primul rand prematurii care se nasc inainte de 34 de saptamani de gestatie si sub 2000 g.

Toti copiii prematuri trebuie examinati de catre oftalmolog, deoarece ROP este o boala care poate duce la orbire.

Prima consult oftalmologic se face la varsta de 4 saptamani de viata a copilului,  iar controalele periodice au loc la 7-14 zile, in functie de evolutia bolii, pana cand boala este vindecata.

• Retinoblastom

Este cea mai frecventa tumora maligna oculara la copii, aparand in general, pana in varsta de 3 ani, fara sa fie prezent un istoric in familie; totusi, incidenta ei este foarte mica (1 caz la 20.000 nasteri).

Aceasta este o forma de cancer ocular care este mai frecventa in randul copiilor mici, dar se poate dezvolta la adulti. Acesta este locul in care celulele din retina se inmultesc in marime si numar, care apoi se unesc pentru a forma o tumoare. Pe langa pupila care arata alba intr-o clipita, alte simptome includ umflarea ochiului. Ochii pot privi in directii diferite, iar ochiul afectat va deveni rosu.

• Cataracta

Acesta este momentul in care cristalinul ochiului, care este situat in partea din spate a irisului si a pupilei, devine tulbure pe masura ce proteinele din care este format incep sa se aglomereze. Aceasta se dezvolta si poate sa apara dupa varsta de 40 de ani. Cauzele cataractei pot fi fumatul, expunerea la lumina UV, diabetul, interventiile chirurgicale anterioare ale ochilor si chiar genetica.

Fie ca vorbim de adulti, fie ca vorbim despre copii, pupila alba trebuie tratata ca o urgenta!

Mergi la o consultatie la medicul oftalmolog daca te afli in aceasta situatie!

Postat pe

Oct 31, 2022

in

categoria

legate