De ce imi cad genele?

De ce imi cad genele?

Stim! Femeile adora genele lungi si dese.

Genele nu doar iti sporesc frumusetea, ci joaca, de asemenea, un rol important in mentinerea prafului si a particulelor din aer departe de ochi. Este normal sa-ti cada genele din cauza ciclurilor de recrestere a parului si a imbatranirii, dar pierderea exagerata a genelor poate indica o problema de sanatate.

5 cauze ale pierderii genelor

1. Rimelul

Una dintre cele mai frecvente cauze ale caderii genelor este alergia la rimel si machiajul ochilor. Pe masura ce iti freci pleoapele pentru a te demachia, iti poti disloca firele de par ale genelor, ceea ce poate provoca apoi, caderea acestora. Indepartarea excesiva a rimelului rezistent la apa este o alta cauza, la fel si tragerea de gene cu un ondulator de gene sau utilizarea genelor false (atunci cand le indepartezi, vezi smulge si firele tale de par).

2. Blefarita

Blefarita este inflamatia marginii libere a pleoapelor asociata cu iritarea si inrosirea sa, si formarea unor scuame la nivelul genelor. Inflamatia pleoapei poate fi cauzata de traume, infectie sau o reactie alergica. Unul dintre simptome este caderea genelor. O buna igiena, curatarea regulata a pleoapelor, tratamentul medicamentos prescris de medic sau picaturile pentru ochi pot ajuta la mentinerea starii sub control.

3. Alopecia

Aceasta tulburare autoimuna poate provoca caderea parului, inclusiv a firelor din sprancene si gene. Este cauzata de sistemul imunitar al corpului care ataca foliculul de par, cauzand caderea parului. Desi nu exista un remediu pentru alopecie, parul poate creste in mod natural in 12 luni, sau pot fi incercate diverse tratamente care pot stimula cresterea firelor de par. Genele naturale false pot ajuta la combaterea problemelor emotionale care pot face parte din caderea parului.

4. Demodex

Demodex este numele dat unor acarieni mici care traiesc in foliculul pilos.

Acestia pot cauza probleme atacand radacina genelor tale, facandu-le sa cada. Mentinerea curata a zonei ochilor si a fetei este cea mai buna modalitate de a reduce riscul de infestare cu acarienii Demodex, însa produsele obisnuite de igiena personala nu ucid acesti paraziti.  Tratamentul local cu acaricide are ca scop reducerea proliferarii excesive a acarienilor si vindecarea simptomelor.

5. Tulburari tiroidiene

Dincolo de aspectul estetic, caderea genelor poate fi un semn al unei afectiuni tiroidiene. Fie ca glanda tiroida este hiperactiva (hipertiroidism) sau hipoactiva (hipotiroidism), aceste afectiuni pot cauza parul sa devina subtire, fragil si in cele din urma sa cada. Exista o serie de tratamente tiroidiene disponibile care vor rezolva problema, desi regenerarea poate fi lenta si rara.

Unele cauze ale pierderii genelor sunt complet naturale sau pot fi rezultatul unui tratament precum chimioterapia.

Cu toate acestea, daca banuiesti ca pierderea genelor este un semn al unei probleme de sanatate subiacente, cum ar fi o boala metabolica sau autoimuna, atunci consulta imediat medicul tau pentru a trata aceasta problema.

Postat pe

Oct 26, 2022

in

categoria

legate