De ce scade vederea?

De ce scade vederea?

Te-ai intrebat vreodata de ce scade vederea?

Afectarea vederii poate avea la baza numeroase cauze – de la cele mai usoare, pana la cele mai grave.

Atunci cand sesizezi ca nu mai vezi bine trebuie sa te prezinti la medicul oftalmolog. Cu cat te prezinti mai repede la medic, cu atat sansele sa-ti recapeti vederea sunt mai mari.

De-a lungul timpului ne-am lovit de numeroase situatii. Unul dintre cele mai intalnite motive de neprezentare la un consult oflatmologc l-a reprezentat teama de a nu fi diagnosticati cu vreo tulburare de vedere. Si totusi, unii dintre noi aleg sa nu fie consultati de catre medic. Oare care va fi rezultatul? Cu siguranta stii si tu care este raspunsul!

Pe masura ce trece timpul si inaintezi in varsta, ochii sufera anumite modificari. De cele mai multe ori, afectiunile oftalmologice care apar pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau in mod chirurgical.

Bolile care cauzeaza deteriorarea vederii fac parte dintr-un spectru destul de larg. Cele mai intalnite sunt diabetul, degenerescenta maculara, cataracta sau glaucomul.

Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara reprezinta deteriorarea maculei, fiind o boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Macula are rolul in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrala. Degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, drept urmare nu apare orbirea completa.

Riscul aparitiei bolii creste odata cu inaintarea in varsta, de regula dupa 50 de ani.

Cataracta

Cataracta este o afectiune oftalmologica frecvent intalnita la populatia varstnica, Aceasta provoaca o scadere progresiva a acuitatii vizuale din cauza pierderii transparentei cristalinului.

Glaucomul

Glaucomul este considerat, la nivel mondial, cea de-a doua cauza de orbire, dupa cataracta. Cauza principala o reprezinta cresterea presiunii intraoculare, cu afectarea nervului optic si orbire.

Glaucomul este o afectiune oculara cronica bilaterala caracterizata prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual dinspre periferie spre centru si, in final, se poate ajunge la orbire.

Aceste boli apar la o varsta mai inaintata a vietii, iar daca nu sunt tratate pot dauna vederii. De aceea este important sa realizezi la timp examenele oftalmologice, chiar daca nu ai niciun fel de simptome, pentru a putea preveni sau trata la timp anumite afectiuni care pot fi declansatoare pentru altele.

Nu ezita sa mergi urgent la medic daca observi ca dintr-o data: vezi in ceata, nu mai suporti lumina (ai fotofobie), lacrimezi abundent, nu mai percepi culorile si nici contrastele, vederea si-a pierdut claritatea.

Postat pe

Jul 12, 2022

in

categoria

legate