Depistarea afectiunilor oftalmologice la copii

Depistarea afectiunilor oftalmologice la copii

Inca de la varste fragede, copiii pot prezenta diferite afectiuni ale ochilor. Cum putem depista faptul ca cel mic se poate confrunta cu diferite probleme de vedere?

Iata 10 semne pe care nu trebuie sa le neglijezi:

1) Clipitul excesiv

Uneori,scarpinatul ochilor sau clipitul excesiv pot fi semne ca cel mic are nevoie de ochelari.

2) Frecatul ochilor

Majoritatea copiilor se freaca la ochi atunci cand le este somn sau sunt obositi. Daca o face des, poate fi un semn de oboseala a ochilor, ca urmare a efortului pe care cel mic il depune pentru a compensa deficitul de vedere.

3) Lacrimatul excesiv

Toti lacrimam atunci cand suntem supusi la vant, frig sau lumina puternica. Daca lacrimatul excesiv intervine atunci cand copilul nu este supus conditiilor mai sus mentionate, este indicat sa mergi cu el la oftalmolog.

4) Fotosensibilitatea

Copilul inchide frecvent unul dintre ochi atunci cand este expus la lumina puternica? Strabismul divergent, eroziunile corneene sau conjunctivita alergica pot fi cauze ale fotosensibilitatii. Programeaza-ti copilul la un consult oftalmologic, pentru a exclude afectiunile grave.

5) Durerile frecvente de cap

Aceste dureri pot avea numeroase cauze, printre care si afectiunile oftalmologice. Hipermetropia si astigmatismul sunt cele mai frecvente afectiuni care dau dureri de cap. Un consult oftalmologic poate confirma sau infirma aceste afectiuni.

6) Ochii sunt rosii sau bulbucati

7) Inclinarea capului atunci cand citeste

Toti copiii cu torticolis (cap inclinat) trebuie sa treaca printr-un consult oftalmologic, deoarece se pot confrunta cu o tulburare in sfera motilitatii oculare.

8) Nevoia de a tine cartile foarte aproape de ochi cand scrie sau citeste

Aceasta nevoie poate indica o vedere slaba. Un ochi sanatos vede scrisul normal dintr-o carte de la o distanta de 30-40 cm.

9) Acoperirea sau inchiderea unui ochi atunci cand citeste sau se uita la TV

Copilul ar trebuie sa vada imaginea de la TV de la o distanta de aproximativ 3 m.

10) Copilul se uita crucis sau se plange ca vede dublu.

Daca copilul tau prezinta cela putin 2 simptome dintre cele de mai sus, este important sa-l programezi la un consult oftalmologic.

Conform studiilor efectutate de-a lungul anilor, un parinte cu anomalii precum strabism, hipermetropie, miopie sau astigmatism are un risc de 70-80% de a avea copii cu astfel de deficiente.

Postat pe

Jun 18, 2021

in

categoria

Oftalmologie
legate