Examenul fundului de ochi

Examenul fundului de ochi

Examenul fundului de ochi permite vizualizarea papilei optice, a retinei si a vaselor de sange din aceasta zona. El este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina). Prin intermediul acestuia se poate observa vascularizatia retiniana, care poate fi modificata de numeroase boli.

O retina normala are o culoare portocaliu inchis (brun-portocaliu) si prezinta vase sanguine de un rosu viu, iar in mijloc o pata galbena (macula).

Examenul fund de ochi se face cu oftalmoscopul sau cu ajutorul lentilelor speciale (GOLDMANN etc.).

Oftalmoscopul serveste la examinarea polului posterior al ochiului (centrul retinei,vasele retiniene,  papila si macula). Cu ajutorul oftalmoscopului se proiecteaza in pupila un fascicul luminos intens, iar medicul oftalmolog poate vedea fundul de ochi marit de 15-20 de ori, lucru ce face posibila depistarea celor mai mici anomalii.

Atunci cand pupila este dilatata complet, doctorul oftalmolog poate vedea clar retina, nervul optic, precum si macula.

Iata cateva dintre bolilele care pot fi depistate prin examenul fundului de ochi:

Cataracta - o afectiune oftalmologica frecvent intalnita la populatia varstnica si provoaca o scadere progresiva a acuitatii vizuale din cauza pierderii transparentei cristalinului.

Degenerescenta maculara - se intalneste frecvent la pacientii in varsta si consta in deteriorarea regiunii centrale a retinei (macula) determinand scaderea acuitatii vizuale.

Hipertensiunea

Diabetul

Retinopatia diabetica - in timp, diabetul afecteaza sistemul circulator al retinei.

Ateroscleroza - poate depista stadiul aterosclerozei, depozitele de colesterol  si eventuale modificari ale vaselor de sange.

Boli de sange - modificarile la nivelul retinei apar si in urma unor boli ale sangelui, precum anemiile, poliglobuliile, leucemiile.

Examenul fundului de ochi este o invetigatie necesara!

Postat pe

Jul 30, 2020

in

categoria

Oftalmologie
legate