Fotopsia

Fotopsia

Ai senzatia ca vezi stele verzi?

Senzatia asta e cauzata de spasmul vaselor de sange de la nivelul creierului.

Termenul de "pete" este frecvent folosit pentru a descrie sentimentul de a vedea flash-uri de lumina. Aceste flash-uri pot fi vizibile in campul vizual interior sau in vederea periferica. Ele sunt in primul rand nedaunatoare si sunt cauzate de flotoare vitreoase sau degenerarea retinei. Cu toate acestea, fotopsia (caci despre ea vorbim) poate semnifica ocazional o problema mai grava, caz in care trebuie sa fii consultat de un medic oftalmolog.

Fotopsia reprezinta perceptia vizuala a unor scantei, pete luminoase sau a unor dungi in forma de fulger. Poate aparea local sau in intreg campul vizual, si poate indica afectarea temporara sau permanenta a vederii.

Principalele cauze:

• dezlipirea de retina,

• migrena,

• traumatismul cranian.

De obicei, fotopsia nu este periculoasa.

Cu toate acestea, poate fi un simptom al unei afectiuni oculare subiacente, care este periculoasa daca nu este tratata.

De obicei, fotopsiile apar brusc si isi maresc intensitatea sau frecventa aparitiei progresiv si, in plus, tind, sa fie indicative pentru prezenta unei patologii majore, cum ar fi dezlipirea vitroasa; ruptura retiniana, dezlipire de retina sau o afectiune a sesutului macular, cum ar fi degenerescenta maculara care ar putea duce ulterior la a gaura maculara.

Aparuta ocazional, fotopsia este absolut normala si nu prezinta motive de ingrijorare, dar aparitia frecventa sau persistenta a razelor luminoase poate constitui motive de ingrijorare. De asemenea, fotopsia fi unul din simptomele migrenelor; de fapt, acestea sunt cele mai comune semne vizuale ale migrenelor.

In general, persoanele care desfasoara ore in sir aceeasi activitate pot experimenta fotopsia, in special inainte de culcare. Prin aceasta experienta pot trece si persoanele care au consumat in exces bauturi alcoolice.

Consulta un medic oftalmolog daca ai fotopsie sau orice alte modificari ale vederii. Ei pot efectua un examen amanuntit pentru a determina cauza si pentru a oferi un tratament adecvat.

Postat pe

Jan 20, 2023

in

categoria

legate