Fumatul si vederea

Fumatul si vederea

Chiar daca ai impresia ca ai o vedere buna, doar in urma unui consult oftalmologic poti fi sigur de acest lucru. Hai sa vedem daca exista o legatura intre fumat si vedere.

Fumatul poate afecta sanatatea ochilor si vederea in mai multe moduri:

Degenerescenta maculara legata de varsta

- o cauza primara a orbirii, este mai probabila prin fumat.

Printre simptomele degenerescentei maculare se numara:

- vederea neclara,

- nevoia de mai multa lumina pentru a citi sau a indeplini alte sarcini,

- dificultati in identificarea fetelor.

Cataracta

- fumatul este un factor de risc recunoscut pentru cataracta,

- cataracta este o afectiune oftalmologica frecvent intalnita la populatia varstnica, Aceasta provoaca o scadere progresiva a acuitatii vizuale din cauza pierderii transparentei cristalinului.

Sindromul ochiului uscat

- fumatul poate agrava disconfortul si afectiunea vederii cunoscuta sub numele de sindromul ochiului uscat,

- sindromul ochiului uscat se refera la uscaciunea oculara ce afecteaza corneea si conjunctivita. Acesta este definit ca fiind o boala multifunctionala a lacrimilor si a suprafetei oculare, care se caracterizeaza prin simptome ca disconfort ocular, tulburari vizuale, instabilitatea filmului lacrimal cu posibilitatea alterarii suprafetei oculare.

Neuropatia optica

- fumatul este asociat cu neuropatia optica, care poate afecta vederea si poate dauna nervului optic,

- neuropatica optica (nevrita optica) este inflamatia nervului optic, un pachet de fibre nervoase care transmite informatii vizuale din ochi catre creier. Durerea si pierderea temporara a vederii la un ochi sunt simptome comune ale nevritei optice.

Fumatul nu numai ca provoaca aceste probleme specifice ale ochilor, dar are si un impact negativ asupra fluxului sanguin in tot corpul, inclusiv asupra vaselor de sange din ochi, care pot provoca diverse probleme vizuale.

Confruntarea cu pierderea/scaderea vederii poate fi infricosatoare, dar poti apela la ajutorul medicilor oftalmologi pentru a fi tratat asa cum se cuvine.

Postat pe

Jan 27, 2023

in

categoria

legate