Glaucomul

Glaucomul

Glaucomul este considerat, la nivel mondial, cea de-a doua cauza de orbire, dupa cataracta. Cauza principala o reprezinta cresterea presiunii intraoculare, cu afectarea nervului optic si orbire.

Glaucomul este o afectiune oculara cronica bilaterala caracterizata prin distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrangerea treptata a campului vizual dinspre periferie spre centru si, in final, se poate ajunge la orbire.

Persoanele predispuse sa faca glaucom sunt cele care:

• au peste 40 ani,

• au istoric familial de glaucom,

• au presiune intraoculara crescuta (hipertensiune intraoculara),

• sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, dureri de cap de tip migrena, sindrom Raynaud, au miopie severa sau hipermetropie mare,

• persoanele de descendenta afro-americana, irlandeza, rusa, japoneza, hispanica, inuita sau scandinava.

Din pacate insa, glaucomul nu are simptome specifice decat atunci cand vederea este mult afectata. Astfel, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in faze avansate ale bolii, cand evolutia catre orbire este greu de oprit.

Primul semn il reprezinta, de obicei, pierderea vederii periferice sau laterale, insa aceasta apare tarziu. Este indicat ca persoanele care au depasit varsta de 40 de ani sa-si faca anual un control oftalmologic.

Cele mai frecvente tipuri de glaucom sunt:

Glaucomul cu unghi deschis (GUD) este o forma tipica de glaucom, fiind caracterizata printr-o crestere a presiunii intraoculare mai mare de 21 mmHg, la unul sau la ambii ochi, si un unghi iridocornean deschis, cu aspect normal.

Glaucomul cu unghi inchis – forma acuta (GUIA) - simptomele se instaleaza brusc, iar manifestarile sunt brutale. Acest tip mai poarta si denumirea de atac acut de glaucom. In cursul acestui atac, PIO creste excesiv, campul vizual este redus si apare o puternica durere oculara si perioculara.

Glaucomul cu unghi inchis – forma cronica (GUIC) este o forma de hipertensiune oculara determinata de o crestere a presiunii oculare datorata inchiderii unghiului iridocornean, dar care este asimptomatica.

Glaucomul congenital prezent de la nastere determina o crestere exagerata in volum a ochiului afectat.

Glaucomul cu tensiune joasa se manifesta prin modificari la nivelul nervului optic, de tipul celor intalnite in glaucomul clasic, insa fara cresterea tensiunii intraoculare.

Investigatiile necesare pentru diagnosticarea si urmarirea evolutiei glaucomului sunt:

TIO (masurarea tensiunii intraoculare),

CV (examen de camp vizual computerizat),

tomografie de nerv optic, pahimetrie (masurarea grosimii corneene),

fotografierea papilei nervului optic.

Retine!

Glaucomul poate duce la orbire !
In lume, 70 milioane de oameni sunt afectati de glaucom, iar jumatate nici nu stiu !
Glaucomul nu este o boala vindecabila, este o boala tratabila !
In lipsa tratamentului, glaucomul duce la pierderea completa si ireversibila a vederii prin distrugerea totala a nervului optic.

Postat pe

Nov 7, 2019

in

categoria

legate