Heterocromia

Heterocromia

Ai putea spune ca sunt ciudati.

Noi ii consideram speciali pe cei care au ochii de culori diferite.

Desi culoarea ochilor este mostenita, modelul de mostenire este complex si este rezultatul interactiunii mai multor gene. In mod normal, cele doua irisuri ale unei persoane sunt de aceeasi culoare, iar aceasta este determinata de doi factori: pigmentarea irisului si modul in care acesta imprastie lumina care trece prin el.

Culorile diferite ale celor doi ochi reprezinta, de obicei, singurul simptom sau semn al heterocromiei.

In medicina, heterocromia face referire la diferenta culorii irisului, parului sau a pielii. Heterocromia este rezultatul excesului sau carentei relative a unui pigment, numit melanina. Culoarea este determinata de nivelul de melanina. Cu cat cantitatea de melanina este mai scazuta, cu atat culoarea ochilor este mai deschisa.

In functie de momentul de debut, heterocromia poate fi:

Genetica

▪️ o persoana se poate naste cu aceasta diferenta intre culorile ochilor,

▪️ cele mai multe cazuri de heterocromie sunt ereditare,

▪️ heterocromia prezenta la nastere sau la scurt timp dupa nastere este de obicei ereditara sau este cauzata de unele boli sau leziuni intrauterine,

▪️ copiii cu heterocromie trebuie sa fie examinati atat de un medic pediatru, cat si de un oftalmolog, pentru a investiga si alte posibile probleme asociate.

Dobandita

▪️ se poate dobandi in urma unor boli, leziuni sau traumatisme suferite in zona oculara.

Heterocromia poate fi de mai multe tipuri, si anume:

▪️ completa –  cand un iris are o culoare diferita de celalalt;

▪️ partiala – cand numai o portiune a irisului unui ochi este diferita si se poate intampla la unul sau la ambii ochi.  Heterocromia partiala seamana adesea cu o pata neregulata pe irisul ochiului.

▪️ centrala – se caracterizeaza prin culori diferite in cadrul aceluiasi iris. De regula, inelul exterior al irisului este de o alta culoare fata de culoarea inelului interior.

Stiai ca heterocromia nu este caracteristica numai oamenilor?

De fapt, aceasta este mult mai intalnita in lumea animala, la specii de pisici (pisici albe, pisici din regiunea turca Van), caini (husky siberian) si cai.

Este important de retinut faptul ca, heterocromia nu este o boala a ochiului si nu afecteaza vederea.

Este foarte important sa acordam o atentie deosebita oricaror modificari aparute la nivelul ochilor, inclusiv modificari ale culorii irisului, fara a exista alte simptome asociate, si sa ne prezentam la specialist pentru o examinare oftalmologica completa.

Postat pe

Mar 16, 2020

in

categoria

Oftalmologie
legate