Hipermetropia

Hipermetropia

Hipermetropia este un viciu de refractie, caracterizat prin formarea imaginii in spatele retinei ceea ce face ca imaginea sa devina incetosata.

In functie de marimea dioptriilor, hipermetropia se asociaza cu o vedere mai mult sau mai putin neclara la distanta si la aproape (scris, citit).

In cazul hipermetropiei, ochiul este mai scurt iar imaginea se formeaza in spatele retinei, fiind necesara purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii cu “+”.

Tipuri de hipermetropie

In functie de severitate:

• mica – pana la 3 dioptrii (este cea mai frecventa),

• medie – intre 4 si 6 dioptrii,

• mare – peste 6 dioptrii.

In functie de cauzele determinante:

• simpla – apare natural,

• patologica – apare ca urmare a unor probleme de dezvoltare, boli sau traumatisme,

• functionala – implica pe langa problemele de vedere si o usoara paralizie a ochilor.

Cauzele hipermetropie

Hipermetropia afecteaza aproximativ 25% din populatia Europei, aflandu-se pe locul al doilea in topul problemelor oftalmologice dupa miopie.

Hipermetropia apare la copii mici (aproximativ 8% sufera de aceasta afectiune) la adolescenti (1% dintre ei) si la adulți (apare dupa varsta de 40 de ani afectand 50% din populatie).

In cele mai multe cazuri, hipermetropia este de natura fiziologica, focalizarea razelor de lumina fiind in spatele retinei si nu pe retina, ca urmare a unor disproportionalitati ale lentilelor oculare: corneea usor curbata, cristalinul impins in interiorul ochiului sau globul ocular cu diametrul anterro-posterior mic.

In aparitia hipermetropiei intervine si factorul genetic, astfel ca daca sunteti parinti si aveti hipermetropie mare, trebuie sa faceti un control in primii ani de viata copiilor pentru depistarea problemelor.

În  cazuri rare, hipermetropia apare ca un simptom al diabetului sau al problemelor de circulație sanguină de la nivelul ochilor.

Simptomele hipermetropiei

• vederea incetosata, in special pentru obiectele aflate la o distanta mica,

• dureri de cap frecvente,

• dificultate la citit,

• durere si tensiune oculara,

• vedere incetosata in spatii intunecate sau pe timpul noptii.

Persoanele cu acest viciu de refractie nu au capacitatea de a focaliza obiectele aflate in proximitate sau in departare, din cauza unor modificari aparute la nivelul corneei si cristalinului, ele depunand in mod constant un efort de acomodare pentru a reusi sa focalizeze.

Tratamentul hipermetropiei

Sunt disponibile doua optiuni:

lentilele corective – ochelari de vedere sau lentile de contact,

interventia chirurgicala - corecteaza vederea prin modificarea curburii corneei.

Desi hipermetropia nu poate fi prevenita, detectarea sa timpurie previne progresarea rapida a afectiunii, precum si oboseala cronica a ochilor.

Postat pe

Dec 17, 2019

in

categoria

Oftalmologie
legate