Lentilele heliomate

Lentilele heliomate

Lentilele heliomate sau lentilele fotocromatice sunt lentilele care reactioneaza la radiatiile ultraviolete, modificandu-si culoarea. Prin urmare, culoarea acestora se va inchide in timpul expunerii la soare.

Fotocromismul este proprietatea unui material de a reactiona la radiatiile ultraviolete, in functie de temperatura mediului, prin modificarea proprietatilor sale de absorbtie a luminii, si de a reveni la starea clara. Aceste doua actiuni sunt reversibile si se obtin prin activarea moleculelor de substante fotocromice.

Acest tip de lentile sutn alegerea ideala pentru persoanele nevoite sa poate ochelarii de vedere permanent, deoarece nu mai sunt nevoite sa faca o cheltuiala in plus pentru o alta pereche de ochelari de soare cu dioptrii. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca aceste persoane nu mai trebuie sa schimbe ochelarii ori de cate ori intra sau ies din casa.

Viteza de reactie a materialului depinde de temperatura mediului ambiant si de cantitatea de UV. Factorii importanti sunt timpul de activare si timpul de revenire la starea clara, maximul de inchidere obtinandu-se la 23ºC. De aceea, la temperaturi mai mari/mici de aceasta valoare, tratamentul va reactiona mai lent si incomplet.

De ce sa alegi lentile heliomate in locul celor clasice?

- ofera protectie permanenta impotriva razelor ultraviolete (acestea iti pot afecta sanatatea ochilor in toate zilele insorite din an, nu doar vara),

- eviti riscul de a expune timp indelungat corneea la radiatiile UVA,

- economisesti bani (sunt lentile 2 in 1 – atat de vedere, cat si de soare),

- recomandate celor ce sunt sensibli in fata radiatiilor UV,

- in plus, daca esti sofer, vei avea o vedere clara asupra semnelor de circulatie,

- poti pune aceste lentile pe orice forma de ochelari doresti.

In cazul lentilelor heliomate de calitatea superioara, gradul de inchidere poate ajunge chiar la 85%, inlocuind cu succes ochelarii de soare.

Bine de stiut…

Lentilele fotocromatice din plastic isi pierd proprietatile in timp. Durata lor de viata depinde de perioada in care au fost expuse radiatiilor UV.

Lentilele fotocromatice pot fi polarizante.

Lentilele fotocromatice pot suferi tratamente antireflex si pot fi comandate in diferite culori. Cele mai intalnite culori sunt gri, maro si verde.

Alege lentilele care ti se potivesc. Apeleaza la ajutorul personalului din cabinetele oftalmologice!

Postat pe

Nov 4, 2021

in

categoria

legate