Lentilele progresive

Lentilele progresive

Imbatranirea ochilor (presbiopia) poate duce la nevoia pentru dioptrii diferite pentru distanta si pentru apropiere. Acest proces de imbatranire incepe la nastere, dar majoritatea oamenilor incep sa observe efectele presbiopiei dupa ce au implinit varsta de 40 – 45 de ani. Atunci incep, de obicei, sa se confrunte cu dificultati de a observa in mod clar imprimarea mica.

Pentru corectarea presbiopiei, medicii oftalmologi recomanda ochelarii cu lentile progresive.

Lentilele progresive contin, asemanator cu lentilele bifocale, parti cu puteri optice diferite dar fara linii de separare vizibile si cu trecere lina intre zone. Astfel lentilele sunt mai estetice si mai comfortabile pentru ochii dumneavoastra. Ele va ofera o vedere clara la distanta si la aproape cat si o vedere clara intermediara (calculator)

Lentilele progresive au o curbura graduala pe suprafata lentilei si ofera nu numai o vedere clara la aproape si la distanta, dar si o progresie insesizabila si confortabila intre acestea.

De obicei, o lentila progresiva obisnuita are trei zone de corectie:

• zona de distanta – zona localizata in partea de sus a lentilei, care confera corectia necesara pentru distanta

• zona intermediara – un ”canal” in partea centrala a lentilei care face legatura intre zona de distanta si zona de aproape si care creste progresiv in putere de la distanta la aproape. Zona este folosita pentru a vedea clar obiecte aflate aproximativ la distanta de un brat fata de ochi (ex: calculatorul, partitura, masa de operatie, etc.)

• zona de aproape – zona localizata in partea de jos a lentilei, prin care poti citi, scrie sau coase.

Avantaje

• aspect estetic,

• corectia mult mai naturala a vederii,

• asigura o progresie continua a puterii dioptrice pentru fiecare zona a lentilei prin care ochiul priveste,

• sunt eliminate “salturile” de imagine care sunt percepute in cazul lentilelor bifocale la schimbarea privirii de la cartea pe care o citim la o persoana aflata in incapere la cativa metri distanta.

Dezavantaje

• necesita un timp de acomodare (poti prezenta ameteli, stare neplacuta),

• in primele saptamani poti intampina dificultati cand vei face lucruri care implica o precizie a adancimii, cum ar fi urcarea unor trepte. S-ar putea sa fii putin dezorientat, insa toate aceste efecte vor scadea in intensitate, iar tu te vei adapta cu noii tai ochelari.

Inainte de a comanda ochelari cu lentile progresive consulta un medic oftalmolog pentru a fi sigur ca ochelarii pe care ii comanzi sunt potriviti pentru tine.

Postat pe

Feb 10, 2021

in

categoria

Oftalmologie
legate