Migrena oculara

Migrena oculara

Migrena oculara este o tulburare vizuala temporara care se poate manifesta la unul dintre ochi sau chiar la ambii ochi prin aparitia de pete oarbe sau strafulgerari luminioase.

Migrenele oculare sunt cauzate de fluxul sanguin redus sau de spasme ale vaselor de sange din retina sau din spatele ochiului.

Intr-o migrena oculara, vederea in ochiul afectat revine, in general, la normal intr-o ora. Migrenele oculare pot fi nedureroase sau pot aparea impreuna cu (sau urmeaza) o durere de cap.

TIPURI

Migrenele oculare se incadreaza in 2 categorii:

migrena comuna (sau fara aura)

Migrena comuna poate provoca doar o durere de cap care este simtita pe ambele parti ale capului. Multi dintre cei care considera ca durerile de cap sunt cauzate de stres, tensiuni sau dureri de sinusuri pot suferi, de fapt, de acest tip de migrena.

migrena cu aura

Daca o migrena oculara este urmata de o durere a unei parti a capului, aceasta se numeste migrena cu aura, iar tulburarile de vedere in acest caz sunt cunoscute sub termenul de aura, mai degraba decat migrena oculara.

Aura se manifesta printr-o tulburare de vedere, de auz, senzoriala, motorie, verbala, gustativa, amorteli sau slabiciuni musculare. Aceasta poate sa apara inainte sau in timpul migrenei.

CAUZE

Se considera ca migrenele oculare au aceleasi cauze ca si durerile de cap (migrenele clasice).

Conform unor studii, durerile de cap au o baza genetica, iar aproximativ 70% din oamenii care sufera de astfel de tulburari au in familie persoane care s-au confruntat cu asa ceva.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, durerile de cap par a fi declansate prin activarea unui mecanism adanc in creier, care elibereaza substante inflamatorii in jurul nervilor si vaselor de sange din cap si creier.

Printre declansatorii migrenelor (inclusiv migrene oculare si vizuale) se numara:

alimente precum: branzeturile maturate, bauturile cofeinizate, vinul rosu, carnea afumata si ciocolata.

aditivii alimentari si indulcitorii artificiali

alti potentiali declansatori ar putea fi: fumul de tigara, parfumurile si alte mirosuri puternice, luminile stralucitoare, lipsa somnului si stresul emotional.

TRATAMENT

Migrenele oculare sunt, de regula, inofensive si trec de la sine, nefiind necesar un anumit tratament.

Este recomandat totusi sa consultam medicul oftalmolog daca am suferit o migrena oculara, pentru a ne asigura ca simptomele nu sunt de fapt semnele unei afectiuni mai grave ,precum afectiuni ale vitrosului sau dezlipirea de retina, care prezinta simptome asemanatoare migrenei oculare (flash-uri de lumina).

Postat pe

Jun 18, 2020

in

categoria

Oftalmologie
legate