Miopia si dispozitivele digitale

Miopia si dispozitivele digitale

Care este legatura dintre miopie si jocurile pe calculator, telefon, tablete, sau privitul la televizor?

In primul rand, ar trebui sa stii ca miopia este o afectiune care provoaca vedere incetosata la distanta. Mai multi factori contribuie la debutul si progresia miopiei, inclusiv genetici si de mediu.

Numeroase studii au descoperit faptul ca timpul petrecut in fata ecranelor este asociat cu niveluri mai ridicate de miopie si progresie a miopiei la copii.

Spre exemplu, in 2019 a fost publicat un studiu in British Journal of Ophthalmology (2019), in care se relata faptul ca in cazul copiilor care petrec zilnic mai mult de 3 ore in fata calculatorului, riscul de a deveni miopi este de 4 ori mai mare. Copiii mai mici (cei de 6-7 ani), prezinta un risc de 5 ori mai mare decat copiii care nu folosesc ecrane digitale.

Limitarea timpului in care sunt folosie dispozitivele digitale poate, de asemenea, incuraja copiii sa petreaca mai mult timp in aer liber la soare, un factor de protectie impotriva dezvoltarii miopiei si incetinirea progresiei acesteia.

Desi jocurile online le pot oferi copiilor un sentiment de comunitate si unire, jocurile online excesive pot creste riscul unui copil de a dezvolta miopie si pot contribui la progresia acesteia.

Diagnosticul de miopie este pus doar in urma unui consult oftalmologic de specialitate.

Tipuri de miopie:

• miopie mica (pana la 3 dioptrii) - apare in cele mai multe cazuri,

• miopie medie (intre 3 si 6 dioptrii),

• miopie mare (peste 6 dioptrii),

• daca pacientul are valori ale dioptriilor peste 9-10 dioptrii vorbim despre miopie forte sau miopia patologica.

Simptomele miopiei:

Pacientul nu poate focaliza imaginea la distanta (dar vede bine de aproape).

• dureri de cap,

• dureri si usturimi ale ochilor,

• senzatie de oboseala,

• nevoia de a sta cat mai aproape de televizor,

• in cazul copiilor, probleme de vedere la tabla, clipit excesiv si frecarea deasa a ochilor.

Nu uita!

Limitarea activitatilor care presupun utilizarea dispozitivelor digitale, cum ar fi jocurile pe calculator, jocurile pe telefon sau tabletele, si incurajarea copiilor sa se joace in aer liber poate reduce semnificativ sansele lor de a dezvolta miopie mare (severa).

Cu cat miopia este detectata mai devreme, cu atat poate fi tratata mai eficient. Purtarea ochelarilor de vedere reprezinta cea mai populara opțiune de tratare.

Postat pe

Apr 28, 2022

in

categoria

legate