Mituri despre lentilele de contact

Mituri despre lentilele de contact

Daca am da crezare tuturor zvonurilor pe care le auzim, lumea noastra s-ar ruina intr-o clipita.

In primul rand, atunci cand iei in calcul purtarea lentilelor de contact ar trebui sa stii cateva lucruri despre acestea.

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale utilizate in oftalmologie pentru corectarea astigmatismului, a hipermetropiei si a miopiei. Lentilele sunt produse protetice sub forma de discuri concave, care se aplica direct pe corneea ochiului.

In functie de scopul in care se utilizeaza, lentilele de contact pot fi

medicale (terapeutice – recomandate in anumite afectiuni oculare – si corective – recomandate pentru corectarea puterii de refractie a ochiului),

• cosmetice (cu rol estetic, colorate).

Alegerea lentilelor de contact se poate face doar dupa un control oftalmologic. Personalul specializat iti va putea oferi raspunsuri la intrebarile pe care le ai referitoare la lentilele de contact.

In general, pacientii vin in cabinet cu o serie de informatii false referitoare la lentilele de contact. Astfel, ne-am propus sa demontam cateva mituri

Lentilele de contact pot ajunge in spatele ochilor.

FALS!

Lentilele se pot misca de pe ochi atunci cand lacrimezi abundent sau cand te freci la ochi, insa acestea nu au cum sa ramana blocate in spatele ochilor. Niciodata!

Lentilele de contact pot ramane lipite de globul pocular.

FALS!

Exista posibilitatea ca lentila sa ramana in acelasi loc si sa fie mai greu sa o miscam sau sa o scoatem, insa acesta lucru se poatte rezolva prin folosirea catorva picaturi de solutie pentru ochi. In acest fel lentila se va umezi si va putea fi scoasa cu usurinta.

Lentilele de contact pot fi curatate cu apa de la robinet.

FALS!

Apa de la robinet contine o multitudine de microorganisme. Unele dintre acestea sunt inofensive, in timp ce altele ar putea deveni un pericol grav pentru sanatatea ochilor. Nu uita sa iti cumperi solutiile speciala pentru curatarea lentilelor de contact!

Lentilele de contact duc in mod frecvent la aparitia infectiilor oculare.

FALS!

Lentilele de contact nu produc infectii. Agentii patogeni aflati pe suprafata unei lentile de contact murdare duc la aparitia acestora.

Atat timp cat vei respecta instructiunile pe care le primesti din partea specialistului, te vei putea bucura de confortul purtarii lentilelor de contact si vei minimiza riscurile de aparitie a problemelor. Daca vei dezinfecta corect lentilele, le vei curata si le vei inlocui conform instructiunilor, germenii nu vor beneficia de un mediu prielnic supravietuirii.

“In timp ce folosirea lentilelor de contact este sigura, neingrijirea corespunzatoare sau nerespectarea regulilor de utilizare poate duce la probleme serioase,"  declara  Dr. Thomas L. Steinmann, profesor de oftalmologie la Universitatea Case Western Reserve (SUA).

Nu toate persoanele pot purta lentile de contact colorate.

FALS!

Lentilele de contact colorate nu au contraindicatii. Indiferent de afectiunea oculara de care suferi, poti purta si lentile de contact colorate. Lentilele colorate nu au contraindicatii legata de varsta, oricine le poate purta.

Lentilele impiedica respiratia ochiului.

FALS!

Daca te gandesti la lipsa hidratarii ochilor, trebuie sa stii ca lentilele de contact au proprietati de transmisibilitate a oxigenului catre ochi. Totusi, daca iti simti ochii uscati, poti apela la picaturi speciale, care lubrifiaza ochii si hidrateaza lentilele de contact, acestea aplicandu-se de fiecare data cand simti nevoia.

NU UITA!

Decizia privind portul lentilelor de contact trebuie facuta in urma unui consult de specialitate.

Postat pe

Sep 28, 2020

in

categoria

Sfaturile medicului
legate