Ochelarii pentru calculator

Ochelarii pentru calculator

Numarul mare de ore petrecute in fata calculatorului sau a altor dispozitive digitale ne solicita ochii. In fata monitorului, ochii nostri trebuie sa se acomodeze intocmai ca un aparat foto care autofocuseaza.

Ecranele dispozitivelor digitale emit asa-numita „lumina albastra”, care poate cauza vedere incetosata, dureri de cap, tensiune oculara, ochi inrositi, uscati, ameteli, insomnii.

Atunci cand lucrezi la calculator si ochii tai obosesc, incepe sa se instaleze privirea fixa, care va scadea numarul de clipiri, astfel ochii tai nu se umezesc si nici nu primesc substantele nutritive. Iata cateva simptome pe care le poti resimti in acest caz:

• arsuri sau mancarimi ale globului ocular,

• senzatia de nisip in ochi,

• ochi grei sau ochi prea umezi.

Cea mai la indemana solutie pentru protejarea ochilor tai este purtarea unei perechi de ochelari cu lentile pentru protectie calculator.

Diferenta dintre ochelarii de calculator si ochelarii de vedere obisnuiti sau ochelarii de citit consta intr-o serie de modalitati de optimizare a vederii pe care acestia le ofera atunci cand privim ecranul computerului.

Ochelarii de protectie pentru calculator sunt ochelarii cu sau fara dioptrii, ai caror lentile sunt tratate pentru a reflecta lumina artificiala emisa de monitoare.

Ochelarii pentru calculator au o putere optima a lentilelor, necesara pentru a vedea clar si pentru a avea un camp vizual larg, in pozitia normala, fara a fi nevoie de eforturi excesive de focalizare sau pozitii inconfortabile.

Lentilele de ochelari pentru calculator sunt prescrise in mod special pentru utilizarea calculatorului, ele nu sunt potrivite pentru sofat sau pentru alte activitati.

Ochelarii pentru calculator au lentile monofocale

• ofera cea mai confortabila vedere la ecranul computerului,

• ofera cel mai mare camp visual,

• micsoreaza acomodarea necesara pentru a mentine in centrul atentiei obiectele aflate pe ecranul computerului

• reduc riscul efectelor datorate SVC.

Ochelarii pentru calculator cu lentile ocupationale progresive

• un tip de lentile monofocale care corecteaza vederea la apropiere, cea intermediara si, pana la un punct, vederea la distanta,

• aceste lentile au o zona intermediara mai mare decat lentilele progresive obisnuite, pentru a oferi o vedere cat mai confortabila la calculator,

• nu sunt recomandate pentru condus sau alte activitati care implică vederea la distanta.

Ochelarii de calculator cu lentile ocupationale bifocale si trifocale

• aceste lentile multifocale au zone mai mari pentru vederea intermediara si la apropiere decat lentilele bifocale si trifocale obisnuite. Pozitia zonelor pentru vederea intermediara si la apropiere poate fi personalizata pentru nevoile specifice ale vederii la calculator.

Pentru un confort maxim al vederii, lentilele de ochelari pentru computer ar trebui sa includa si tratament anti-reflex. Acest tratament al lentilelor elimina reflexiile de lumina de pe lentile.

Daca petreceti zilnic 7-8 ore in fata calculatorului, iti recomandam sa efectuezi un control oftalmologic o data la 6 luni.

Optometristul sau oftalmologul te va ajuta sa decizi care dintre lentilele de ochelari necesari lucrului la calculator se potrivesc cel mai bine nevoilor tale.

Ai grija de sanatatea ochilor tai!

Postat pe

Apr 21, 2020

in

categoria

legate