Ochiul dominant

Ochiul dominant

Dominanta oculara cunoscuta si ca ochi dominant reprezinta preferinta de a folosi un anumit ochi pentru realizarea unei sarcini.

Studiile efectuate de-a lungul timpului sugereaza faptul ca exista un singur ochi care domina pentru fiecare persoana.

Aproximativ doua treimi dintre oameni sunt dreptaci, deci pentru majoritatea oamenilor se poate presupune ca nu doar mana dreapta, ci si ochiul drept este dominant. Daca ochiul si mana dominante sunt pe diferite parti ale corpului, vorbim despre dominanta incrucisata.

Cunoasterea ochiului dominant este esentiala pentru toti purtatorii de ochelari de vedere si lentile de contact; mai ales daca sufera de presbiopie si poarta lentile multifocale. Cu lentile sau ochelari multifocali, ochiul dominant este corectat perfect pentru distanta, in timp ce ochiul non-dominant este corectat pentru viziunea de aproape.

Ochiul dominant este mai activ decat perechea lui: ghideaza miscarea ochilor si vede primul obiectele din jur, captand imaginile si determinand distantele.

Cum poti afla care este ochiul dominant

Pentru a putea afla ce ochi este dominant, poti face un cerc folosind degetul mare si cel aratator al unei maini si uitandu-te prin el, cu ambii ochi deschisi, la un obiect aflat pe un perete. Inchide ochiul drept. In cazul in care obiectivul privit ramane incadrat in cercul format de degete, inseamna ca ochiul tau dominant este cel drept. Daca obiectul iese din cerc, ochiul dominant este cel stang.

Putem trai linistiti fara sa aflam care este ochiul nostru dominant, dar putem avea destule avantaje stiind pe care sa ne bazam in anumite activitati sportive, profesionale sau recreative: tir, darts, biliard, fotografie, etc. care, in cunostinta de cauza, pot fi mai performante.

Personale care scriu cu dreapta, dar au ochiul stang dominant vor prinde sau vor arunca o minge cu mana stanga, deoarece coordoneaza mai bine aceasta mana cu partea corpului unde se afla ochiul lor dominant.

In general, aproximativ 2/3 dintre indivizi au ca ochi dominant dreptul, 1/3 pe cel stang si un procent extrem de mic au vedere ambidextra perfecta.

Tipuri de dominanta oculara

Exista trei tipuri de dominanta, care sunt stabilite in urma unor teste speciale.

• dominanta vizuala care este reprezentata de preferinta asupra unui ochi atunci cand se fixeaza o imagine tinta,

• dominanta motorie, se refera la ochiul care este mai putin probabil sa piarda fixarea in punctul apropiat de convergenta,

• dominanta senzoriala, care se refera la dominanta ochiului care are o vedere mai buna.

Care este beneficiul ochiului dominant?

Ochiul dominant ii ajuta in mod semnificativ pe fotografi atunci cand utilizeaza o camera. Trebuie doar sa te uiti prin ochiul dominant spre a obtine alinierea perfecta a unor fotografii care mai de care mai reusite. Ochiul non-dominant afiseaza cateva detalii usor deplasate lateral sau in afara cadrului.

Avantajele cunoasterii ochiului dominant pot fi evidentiate si la operatiile de corectare a vederii.

Asadar, dominanta oculara nu este importanta daca nu va confruntati cu probleme ale vederii.

Aceasta este importanta insa pentru unele activitati, precum sporturile sau fotografia.

Postat pe

Mar 10, 2022

in

categoria

legate