Ochiul lenes

Ochiul lenes

Un ochi lenes, cunoscut si sub numele de ambliopie, este o afectiune care se dezvolta de obicei in copilarie, unde un ochi nu dezvolta o vedere normala. Acest lucru se intampla deoarece creierul primeste imagini diferite de la fiecare ochi si invata sa ignore imaginea de la ochiul lenes. Ca urmare, vederea in ochiul lenes poate deveni redusa permanent.

Ochiul lenes poate fi cauzat de o serie de factori, precum: strabismul, viciile de refractie (miopia, hipermetropia, astigmatismul), cataracta etc.

Cu cat afectiunea este detectata si tratata mai devreme, cu atat sunt mai bune sansele de imbunatatire a vederii la ochiul lenes. Tratamentul implica, de obicei, acoperirea ochiului bun sau estomparea vederii cu lentile speciale, care forteaza creierul sa utilizeze si sa consolideze ochiul slab. In unele cazuri, pot fi necesare picaturi pentru ochi sau interventii chirurgicale pentru a corecta cauza care sta la baza ochiului lenes.

Ochiul lenes se intalneste cel mai des la copii, desi poate aparea si la adulti.

Conditia poate fi dificil de detectat, deoarece copiii nu pot fi constienti de problema si nu se pot plange de felul in care vad.  Prin urmare, este important ca toti copiii sa aiba examene regulate ale ochilor, mai ales daca exista un istoric familial de ochi lenesi sau alte afectiuni oculare.

Daca este lasata netratata, afectiunea poate duce la pierderea permanenta a vederii.

Este important sa retineti ca ochiul lenes nu poate fi corectat numai cu ochelari. Tratamentul necesita participarea activa a pacientului si poate dura timp si efort pentru a vedea rezultatele.

In unele cazuri, ochiul lenes poate sa nu fie complet corectabil, mai ales daca este detectat mai tarziu in viata sau daca cauza care sta la baza nu este tratabila. Cu toate acestea, chiar si in aceste cazuri, tratamentul poate ajuta la imbunatatirea vederii si la prevenirea pierderii ulterioare a vederii.

In concluzie, ochiul lenes este o afectiune comuna a vederii la copii, care poate fi tratata cu succes cu ajutorul medicilor oftalmologi si optometristi. Este important ca parintii sa fie atenti la semnele de ochi lenes si sa ia masuri prompte pentru a trata aceasta afectiune, astfel incat copiii sa poata avea o dezvoltare vizuala sanatoasa si sa se bucure de o vedere clara si precisa.

Postat pe

Apr 20, 2023

in

categoria

legate