Ochiul lenes si ocluzorul

Ochiul lenes si ocluzorul

Iti amintesti de ocluzoarele pe care le purtau copiii in urma cu multi ani? Ei bine, tehnologia a avansat, iar cei mici au acum posibilitatea de purta ocluzoare multa mai confortabile.

Dar hai sa vedem de ce sunt acestea necesare!

Ambliopia si strabismul sunt afectiuni ale ochilor al caror tratament necesita acoperirea unui ochi. Acesta este si cazul unor diferite operatii oculare. Astfel de tratamente se realizeaza cu ajutorul ocluzorului - plasture pentru ochi (cel mai adesea autoadeziv).

Ochiul lenes (ambliopia) la copii poate fi tratat cu ochelari, un plasture pentru ochi sau picaturi pentru ochi. Tratamentul va depinde de factori precum tipul si severitatea problemei.

La unii copii, doar un ochi se funtioneaza corect. Aceasta este o problema de vedere numita ochi lenes (termen medical: ambliopie). Este cauzata atunci cand cei doi ochi trimit imagini diferite catre creier. Apoi, creierul proceseaza in principal informatiile care provin de la ochiul mai bun, ignorandu-l pe celalalt.

Specialistii recomanda tratarea ochiului lenes cat mai devreme. Vederea poate fi imbunatatita sau recuperata daca tratamentul incepe pana la varsta de 6 ani.

Exista doua tipuri de ocluzoare: ocluzor pentru lentila ochelarilor de vedere si ocluzor pentru ochi.

Ocluzorul pentru lentila ochelarilor de vedere

- cunoscut in domeniul optic sub denumirea de filtru, se aplica direct pe lentila ochelarilor de vedere, cu scopul de a stopa vederea ochiului sanatos.

Ocluzorul pentru ochi

- este un plasture autoadeziv ce se aplica direct pe ochi, cu scopul de a stopa vederea ochiului sanatos, stimuland astfel ochiul bolnav.

- in cazul copiilor, acest tip de ocluzor este prescris pentru terapiile ortoptice ale strabismului si ambliopiei,

• pot fi din bumbac – acestea sunt de unica folosinta, fiind realizate dintr-un material moale si confortabil ce permite pielii sa respiere si nu o irita,

• pot fi din silicon – acestea pot fi reutilizate si sunt realizate dintr-un material foarte elastic, ce se fixeaza cu ajutorul unei ventuze pe interiorul lentilei.

- in cazul adultilor, ocluzorul este prescris pentru acoperirea ochiului in urma unui transplant de cornee. Odata aplicat, ocluzoul va proteja ochiul impotriva impuritatilor din aer si a unei posibile raniri.

Indiferent de tipul de ocluzor folosit, pentru lentila ochelarilor sau pentru ochi, medicul specialist oftalmolog va va recomanda sa respectati cu strictete indicatiile de purtate a acestuia pentru o eficienta cat mai mare in corectarea problemelor de vedere si pentru evitarea altor complicatii.

Postat pe

Sep 16, 2022

in

categoria

legate