Ocluzorul

Ocluzorul

Ambliopia si strabismul sunt afectiuni ale ochilor al caror tratament necesita acoperirea unui ochi. Acesta este si cazul unor diferite operatii oculare. Astfel de tratamente se realizeaza cu ajutorul ocluzorului - plasture pentru ochi (cel mai adesea autoadeziv).

Exista doua tipuri de ocluzoare: ocluzor pentru lentila ochelarilor de vedere si ocluzor pentru ochi.

Ocluzorul pentru lentila ochelarilor de vedere

- cunoscut in domeniul optic sub denumirea de filtru, se aplica direct pe lentila ochelarilor de vedere, cu scopul de a stopa vederea ochiului sanatos.

Ocluzorul pentru ochi

- este un plasture autoadeziv ce se aplica direct pe ochi, cu scopul de a stopa vederea ochiului sanatos, stimuland astfel ochiul bolnav.

- in cazul copiilor, acest tip de ocluzor este prescris pentru terapiile ortoptice ale strabismului si ambliopiei,

• pot fi din bumbac – acestea sunt de unica folosinta, fiind realizate dintr-un material moale si confortabil ce permite pielii sa respiere si nu o irita,

• pot fi din silicon – acestea pot fi reutilizate si sunt realizate dintr-un material foarte elastic, ce se fixeaza cu ajutorul unei ventuze pe interiorul lentilei.

- in cazul adultilor, ocluzorul este prescris pentru acoperirea ochiului in urma unui transplant de cornee. Odata aplicat, ocluzoul va proteja ochiul impotriva impuritatilor din aer si a unei posibile raniri.

Indiferent de tipul de ocluzor folosit, pentru lentila ochelarilor sau pentru ochi, medicul specialist oftalmolog va va recomanda sa respectati cu strictete indicatiile de purtate a acestuia pentru o eficienta cat mai mare in corectarea problemelor de vedere si pentru evitarea altor complicatii.

Postat pe

Mar 25, 2021

in

categoria

Oftalmologie
legate