Pterigionul

Pterigionul

Pterigionul este o afectiune degenerativa, progresiva a conjunctivei (albul ochiului) ce intereseaza si corneea (partea transparenta a ochiului).

Pterigionul este intalnit la barbati de două ori mai mult decat la femei. Acesta apare la persoanele de peste 40 de ani, insa sunt si cazuri in care aceasta afectiune poate sa apara si mai devreme. Pterigionul poate sa apara la un ochi sau la ambii.

Cauze

Cauzele aparitiei acestei afectiuni se pare ca sunt de expunere: la razele UV, respectiv oamenii care lucreaza in soare puternic, sudorii, locuitorii din zonele tropicale si subtropicale, expunerea la temperaturi ridicate (fierarii, sticlarii), medii toxice cu diversi vapori si substante chimice, praf, frig extrem, dar poate exista si o predispozitie genetica.

Simptome

Simptomele pterigionului sunt reprezentate de aparitia unei formatiuni inestetice, ce creste pe partea transparenta a ochiului. Alte manifestari ale acestei afectiuni sunt:

• inflamatia ochiului,

• inrosirea ochiului,

• mancarime,

• usturime,

• senzatie de corp strain in ochi,

• incetosarea vederii sau scaderea acuitatii vizuale.

In cazurile mai avansate poate fi afectata vederea prin invadarea partii centrale a corneei.

Stadii ale pterigionului

Pterigionul evolueaza in 3 stadii:

• stadiul 1  – faza de debut: invazia incipienta pe 1 – 2 mm de cornee,

• stadiul 2 – faza evolutiva:  pterigionul  invadeaza 3 – 4 mm din cornee,

• stadiul 3 – faza tardiva: pterigionul atinge si chiar depaseste marginea pupilei, interferand astfel cu axul vizual central, pacientul se confrunta cu scaderea vederii.

Tratament

Exista un tratament simptomatic ce are ca scop ameliorarea disconfortului ocular produs de pterigion si este format din tratament cu lacrimi artificiale si antiinflamatorii local.

Tratamentul curativ al pterigionului de stadiu 2 si 3 este intotdeauna chirurgical.

In cazurile de pterigion avansat sau recidivat se poate indica tratament medicamentos intraoperator si postoperator, cu scopul de a inhiba sau preveni proliferarea vasculara.

Este foarte important ca pacientul sa se adreseze medicului oftalmolog la observarea oricarei modificari oculare, pentru un diagnostic timpuriu. Cu cat operatia de pterigion se face mai repede, cu atat rezultatele (atat din punct de vedere functional, cat si estetic), vor fi mai bune.

Aceasta afectiune, netratata corespunzator duce la alterarea vederii sau cel mai rau, la pierderea vederii. Operatia de pterigion trebuie efectuata la timp, aceasta fiind singura modalitate de tratare a acestei afectiuni.

Postat pe

Dec 11, 2020

in

categoria

Oftalmologie
legate