Rolul picaturilor in cadrul unui examen oftalmologic

Rolul picaturilor in cadrul unui examen oftalmologic

De cele mai multe ori, atunci cand vin cu copiii la consultul oftalmologic, parintii ii intreaba pe medici daca este necesar ca celor mici sa le fie puse picaturi in ochi.

Pentru a intelege in mod corect care este motivul pentru care este recomandata administrarea picaturilor pentru ochi, este important sa intelegem cum functioneaza ochiul.

Ochiul poate fi asemanat cu un aparat de fotografiat. Pupila este diafragma. Prin marirea, respectiv micsorarea deschiderii sale, ea lasa sa patrunda mai multa sau mai putina lumina in interior. Cristalinul, lentila “activa” a ochiului, este asemenea obiectivului. Prin modificarea puterii dioptrice focalizeaza imaginea pe retina, asigurandu-i claritatea.

Acest lucru este posibil prin contractia unor muschi mici din interiorul ochiului – muschii ciliari. Atunci cand dioptriile sunt masurate fara picaturi, muschii ciliari sunt activi, iar aparatul va inregistra valori dioptrice nereale.

Scopul utilizarii picaturilor este acela de a determina adevaratele dioptrii, inlaturandu-se, pentru o scurta perioada de timp, reglajele efectuate de musculatura ochiului.

Desi prezinta mici inconveninete, precum:

• usoara senzatie de usturime,

• disconfort la lumina

• vedere incetosata timp de cateva ore,

utilizarea picaturilor ajuta la masurarea corecta a dioptriilor.

Testeaza-ti vederea intr-unul dintre cabinetele noastre!

Postat pe

Oct 30, 2020

in

categoria

Oftalmologie
legate