Sanatatea ochilor

Sanatatea ochilor

Sanatatea ochilor ar trebui sa fie o preocupare la orice varsta, iar modurile prin care ea poate fi protejata ar fi bine sa fie cunoscute si aplicate atat de cei mari, cat si de cei mici. Ca orice alta parte a corpului, si ochii necesita eforturi constinente de precautie pentru a-i proteja si pentru a reduce la minimum, a amana sau chiar evita aparitia diferitelor vicii de vedere.

Exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a iti mentine ochii sanatosi:

Mergi la controlul oftalmologic in mod regular

Chiar daca nu sesisezi schimbari vizibile in vederea ta, este indicat sa mergi la un control oftalmologic. Unele boli oculare nu au semne de avertizare timpurie. Intreaba-ti medicul cat de des ar trebui sa mergi la control.

Poarta ochelari de soare

Protejaza-ti ochii de razele UV, purtand ochelari de soare care blocheaza 100% din razele UVA si UVB.

Adopta o dieta echilibrata

O dieta bogata in fructe si legume poate ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Alimentele bogate in antioxidanti, cum ar fi legumele cu frunze verzi si fructele colorate, te pot ajuta sa-ti mentii sanatatea ochilor.

Hidrateaza-te

Consumul de apa din abundenta poate ajuta la prevenirea deshidratarii, ceea ce poate provoca ochii uscati.

Fa pauze atunci cand utilizezi dispozitive digitale

Daca petreci mult timp in fata ecranelor, fa pauze frecvente pentru a-ti odihni ochii si a reduce oboseala ochilor. O tehnice utila este „10-10-3”. Dar, ce inseamna asta? Ei bine, la fiecare 10 minute petrecute in fata monitorului, ia 10 secunde pauza, privind ceva la aproximativ 3 metri distanta fata de tine.In acest fel iti vei relaxa ochii si vei obtine o vedere mai clara

Renunta la fumat

Fumatul este un factor de risc major pentru o serie de boli oculare, inclusiv degenerescenta maculara legata de varsta, cataracta si leziuni ale nervilor optici.

Fa miscare

Exercitiile fizice regulate pot ajuta la reducerea riscului de boli oculare, cum ar fi glaucomul, si pot ajuta, de asemenea, la mentinerea unei greutati sanatoase, care poate reduce riscul de a dezvolta probleme oculare legate de diabet.

Protejeaza-ti ochii

Atunci cand lucrezi cu materiale periculoase sau joci sporturi de contact, poarta ochelari de protectie adecvati pentru a preveni leziunile oculare.

Mentine o igiena corespunzatoare

Spala-te frecvent pe maini pentru a preveni raspandirea germenilor si evita atingerea ochilor pentru a preveni infectiile.

Dormi suficient

Obtinerea unui somn suficient poate ajuta la reducerea oboselii ochilor si la mentinerea sanatatii ochilor.

Postat pe

Feb 28, 2023

in

categoria

legate