Sarcina si vederea

Sarcina si vederea

Sarcina este un moment minunat si special din viata unei femei, dar poate veni la pachet cu unele schimbari neplacute, inclusiv modificari ale vederii.

In timpul sarcinii, organele se adapteaza la noile circumstante si functioneaza diferit, iar ochii nu sunt o exceptie. Este important sa acordati o atentie speciala sanatatii vizuale, deoarece acesta poate fi un moment in care riscurile pentru ochi sunt mai mari.

Pe masura ce sarcina avanseaza, schimbarile hormonale pot afecta sanatatea ochilor. In unele cazuri, femeile pot dezvolta astigmatism sau miopie, iar in alte cazuri, pot experimenta vedere incetosata sau o sensibilitate crescuta la lumina. De asemenea, femeile gravide pot dezvolta diabet gestational, ceea ce creste riscul de retinopatie diabetica si alte afectiuni oculare. In plus, oboseala ochilor poate fi o problema comuna in timpul sarcinii, mai ales in timpul celui de-al treilea trimestru.

Desi aceste modificari ale vederii sunt adesea temporare si se rezolva de la sine dupa nastere, este important ca pacientele sa consulte un medic oftalmolog cu privire la sanatatea ochilor in timpul sarcinii. De asemenea, este recomandat un control oftalmologic si dupa nastere pentru a observa daca nu exista perforatii in retina din cauza nasterii.

Exista mai multe moduri in care femeile poate avea grija de sanatatea vizuala in timpul sarcinii:

• Examinari oculare regulate

Este importanta programarea unor examene regulate de ochi in timpul sarcinii, mai ales daca pacienta prezinta o istorie a unei afectiuni oculare.

• Dieta sanatoasa

O dieta echilibrata si sanatoasa poate ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Este recomandat consumul de alimente bogate in antioxidanti.

• Protejarea ochilor de razele UV

Razele UV pot fi daunatoare pentru ochi, deci este important ca viitoarele mame sa poarte ochelari de soare cu protectie UV ori de cate ori se afla afara.

• Odihna/relaxarea ochilor

Oboseala ochilor poate fi o problema comuna in timpul sarcinii, deci este important ca ochii sa fie frecvent odihniti. Sunt recomandate pauze de la citit sau de la utilizarea dispozitivelor electronice si inchiderea ochiilor pentru cateva minute pentru a le oferi o pauza.

• Hidratarea

Sindromul ochiului uscat poate fi o problema in timpul sarcinii, iar consumul suficient de apa poate ajuta la prevenirea acestuia.

Asadar, ingrijirea sanatatii vizuale in timpul sarcinii este importanta pentru a asigura o sarcina sanatoasa si pentru a preveni dezvoltarea problemelor oculare.

Postat pe

Mar 31, 2023

in

categoria

legate