Sensibilitatea ochilor la lumina

Sensibilitatea ochilor la lumina

Ai ochii sensibili la lumina?

Sensibilitatea ochilor la lumina este o afectiune comuna care afecteaza multi oameni. Sensibilitatea este de obicei caracterizata de disconfort sau durere in ochi atunci cand este expusa la lumina. Aceasta afectiune poate fi cauzata de diversi factori, inclusiv afectiuni medicale, medicamente si leziuni oculare.

Sensibilitatea la lumina, cunoscuta si sub denumirea de fotofobie, este o afectiune in care lumina puternica - fie lumina naturala a soarelui, fie lumina artificiala - poate provoca disconfort semnificativ, durere si intoleranta.

Persoanele care se confrunta cu sensibilitate la lumina vor avea nevoie sa inchida ochii sau sa miste ochii atunci cand sunt expuse la lumina si de multe ori au dureri de cap si greata. Aceasta insoteste adesea infectiile si inflamatiile oculare cum ar fi conjunctivita, dar este asociata si arsurilor solare si iritatiei produse de lentilele de contact.

Apropo, stiai ca persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisa pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solara puternica, deoarece persoanele cu o culoare a ochilor mai inchisa au mai mult pigment care le protejeaza impotriva luminii stralucitoare?

Simptomele fotofobiei

• durere oculara,

• greata,

• ameteala,

• dureri de cap sau de ceafa,

• vedere neclara,

• roseata, mancarime sau lacrimare a ochilor.

Persoanele cu fotofobie pot experimenta disconfort sau durere atunci cand sunt expuse la lumina puternica, chiar si la niveluri scazute. Fotofobia poate fi cauzata de o serie de afectiuni medicale, cum ar fi migrenele, abraziunile corneene, irita si uveita.

Alte cauze comune ale sensibilitatii oculare la lumina includ leziuni oculare, cum ar fi abraziunile corneene sau expunerea chimica, anumite medicamente, cum ar fi antibioticele sau antihistaminicele, si interventii chirurgicale oculare.

Daca te confrunti cu sensibilitate la lumina, este important sa consulti un medic pentru a determina cauza care sta la baza sensibilitatii. Optiunile de difera in functie de cauzele aparitiei fotofobiei. In cazul fotofobiei datorate sindromului ochiului uscat, ti se vor recomanda lacrimi artificiale, sub forma de picaturi, geluri, unguente sau diferite lentile pentru a ameliora simptomele neplacute. Daca suferi de migrene, tratamentul va fi stabilit in primul rand de catre neurolog.

De asemenea, este important sa iti protejezi ochii de expunerea excesiva la lumina prin purtarea ochelarilor de soare sau evitarea luminii puternice atunci cand este posibil.

In cazul in care te confrunti si tu cu o astfel de sensibilitate, iti recomandam sa mergi la un consult oftalmologic.

Postat pe

Feb 7, 2023

in

categoria

legate