Sindromul Charles Bonnet

Sindromul Charles Bonnet

Sindromul Charles Bonnet (CBS) este o afectiune in care o persoana cu pierderi semnificative de vedere experimenteaza halucinatii vizuale vii, complexe, care nu sunt legate de niciun stimul extern. Aceste halucinatii pot varia de la modele si forme simple la scene mai elaborate, oameni sau animale.

Sindromul este numit dupa Charles Bonnet, un naturalist elvetian care a descris pentru prima data aceasta afectiune in 1760.

Cand iti pierzi vederea, creierul primeste mai putine informatii de la ochi decat este obisnuit. Uneori, creierul face acest lucru prin crearea de halucinatii.

Nu toti cei care isi pierd vederea vor avea sindromul Charles Bonnet. Este mai probabil sa dezvolti aceasta afectiune daca:

• vederea ta se inrautateste brusc;

• iti pierzi vederea in ambii ochi.

Cu toate acestea, CBS poate aparea si la persoanele cu alte forme de pierdere a vederii, cum ar fi glaucomul sau retinopatia diabetica.

Halucinatiile nu sunt de obicei neplacute și pot fi usor infricosatoare atunci cand sunt experimentate pentru prima data. Uneori pot aparea din senin si pot dura cateva minute sau cateva ore si pot fi statice sau in miscare.

Este important sa retii faptul ca CBS nu este o boala mintala sau un semn de dementa. Halucinatiile sunt rezultatul schimbarilor in centrele de procesare vizuala ale creierului, mai degraba decat o tulburare psihiatrica. Cu toate acestea, experienta poate fi dureroasa sau confuza pentru cei afectati si este important sa fie cerut sfatul medicilor atunci cand cineva se confrunta cu simptomele sindromului Charles Bonnet.

Postat pe

Mar 24, 2023

in

categoria

legate