Tensiunea oculara

Tensiunea oculara

Tensiunea oculara se refera la presiunea exercitata de lichidul intraocular asupra structurilor oculare, in special asupra nervului optic. Aceasta este masurata in milimetri de mercur (mmHg) si este un factor important in diagnosticarea si tratamentul glaucomului.

Glaucomul este o afectiune oftalmologica caracterizata prin deteriorarea nervului optic, care poate duce la pierderea progresiva a vederii. Tensiunea oculara crescuta este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea glaucomului.

Simptome

Simptomele tensiunii oculare nu sunt intotdeauna evidente si pot fi absente in stadiile incipiente ale bolii. Cu toate acestea, in cazul unei tensiuni oculare ridicate, pot aparea urmatoarele simptome:

•  vedere incetosata,

•  vedere in ceata,

•  durere oculara,

•  dureri de cap,

•  senzatia de ochi obositi,

•  tulburari de vedere.

Diagnosticul tensiunii oculare implica o serie de teste, inclusiv masurarea presiunii intraoculare si examinarea fundului de ochi. In cazul unei tensiuni oculare ridicate, medicul oftalmolog poate efectua si alte teste.

Tratament

Tratamentul pentru tensiune oculara variaza in functie de cauza si de severitatea afectiunii.

Tratamentul tensiunii oculare poate include administrarea de medicamente pentru a scadea presiunea intraoculara sau interventia chirurgicala.

Interventia chirurgicala poate fi necesara in cazul unei tensiuni oculare ridicate, care nu poate fi controlata prin medicamente sau care este asociata cu glaucomul avansat.

Sfaturi pentru preventie

Prevenirea tensiunii oculare poate fi dificila, deoarece aceasta poate fi cauzata de o serie de factori, inclusiv de ereditate sau de imbatranire.

Un stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitiu fizic regulat si evitarea fumatului, poate contribui la mentinerea sanatatii oculare si poate reduce riscul de aparitie a afectiunilor oftalmologice. De asemenea, sunt importante examenele oftalmologice regulate, pentru a depista tensiunea oculara si pentru a beneficia de tratament precoce si eficient.

Postat pe

May 11, 2023

in

categoria

legate