Toxoplasmoza oculara

Toxoplasmoza oculara

Toxoplasmoza oculara reprezinta o infectie a globului ocular, ce afecteaza indeosebi retina (retinita), produsa de infestarea cu parazitul Toxoplasma gondii. Gazda naturala a acestui parazit este pisica, dar el poate fi gasit si la alte animale precum: porcul, vaca, soareci, oi

Toxoplasmoza este una dintre cele mai frecvente cauze de uveita posterioara la pacientii aparent sanatosi. Afectarea fundului de ochi poate fi o descoperire intamplatoare, la examinari de rutina, sau chiar primul semn in manifestarea bolii.

Toxoplasmoza oculara poate fi :

• congenitala (corioretinita toxoplasmica a nou-nascutului)

- se asociaza cu semne de infectare sistemica: afectare cerebrala (convulsii, calcificari intracraniene, retard mintal) si digestive (hepatosplenomegalie, diaree, varsaturi). La nivel ocular, in proportie de 80% apare o corioretinita bilaterala fiind afectate doua dintre invelisurile globului ocular, si anume: coroida si retina. Leziunile active unde se gaseste parazitul lasa in urma cicatrici care, atunci cand sunt localizate la nivelul maculei, pot afecta sever acuitatea vizuala.

• dobandita.

- se intalneste de regula la adultul tanar si debuteaza intr-o prima faza acut, asociata cu semne de infectare sistemica. Acestea sunt mult mai severe in cazul pacientilor imunocompromisi (HIV-SIDA, leucemie, post-chimioterapie).

SIMPTOME

• scaderea acuitatii vizuale (dificil de investigat la nou nascut),

• miodezopsii (prezenta de muste volante in campul vizual),

• durere,

• roseata,

• fotofobie.

TRATAMENT

Scopul tratamentului este de a opri inmultirea parazitului in perioada activa a retinocoroiditei si de a reduce, atat cat se poate, deteriorarea retinei și a nervului optic.

- tratamentul medical- presupune o colaborare stransa intre oftalmolog si specialistul in boli infectioase,

- tratamentul chirurgical - pentru a micsora efectele complicațiilor care apar din cauza bolii,

- fotocoagularea laser a leziunilor retiniene atunci cand apar complicatii.

Postat pe

Nov 6, 2020

in

categoria

Oftalmologie
legate