Vicii de refractie - Miopia

Vicii de refractie - Miopia

Miopia este un defect de vedere (viciu de refractie) manifestat prin vedere slaba la distanța, cu vedere clara la aproape.

De regula, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung si razele de lumina paralele, care vin de la un obiect situat la departare, se focalizeaza inaintea retinei, fiind necesara plasarea unei lentile divergente in fata ochiului, pentru le face sa focalizeze intr-o imagine clara situata pe retina.

Clasificarea miopiei

• miopie mica (pana la 3 dioptrii) - apare in cele mai multe cazuri,

• medie (intre 3 si 6 dioptrii),

• miopie mare (peste 6 dioptrii),

• daca pacientul are valori ale dioptriilor peste 9-10 dioptrii vorbim despre miopie forte sau miopia patologica.

Sunt cunoscute doua varfuri de aparitie a miopiei: primul in jurul varstei de 7 ani (miopia scolarului) si al doilea in adolescenta, cu cresterea progresiva a dioptriilor pana la varsta de aproximativ 30 de ani.

Simptome

• dureri de cap,

• dureri si usturimi ale ochilor,

• senzatie de oboseala,

• nevoia de a sta cat mai aproape de televizor,

• in cazul copiilor, probleme de vedere la tabla, clipit excesiv si frecarea deasa a ochilor.

In cazul copiilor cu miopie, medicii recomanda controlul periodic la fiecare 6 luni. In acest fel, se poate observa evolutia dioptriilor si se pot prescrie corectiile optice, astfel incat vederea copilului sa fie buna tot timpul.

In cazul adultilor cu miopie, la care dioptriile sunt stabilizate, este recomandat controlul anual. Adultilor le va fi examinat fundul de ochi pentru a depista aparitia unor posibile probleme la nivelul retinei. Totodata, se urmareste aparia unor alte complicatii care se pot asocia miopiei, cum ar fi glaucomul si cataracta.

Tratamentul miopiei

La pacientii tineri copii sau adolescenti pana in 18 ani, aceasta afectiune este tratata cu ajutorul ochelarilor de vedere sau cu ajutorul lentilelor de contact (atunci cand este suficient de mare ca sa aiba grija de ele. Asta nu se va intampla inainte de a ajunge la adolescenta)

La pacientii care au trecut de 18 ani si la care viciul de refractie este stabil (nemodificat pe perioda unui an calendaristic) se poate faca un tratament chirurgical cu laser pentru a scapa de dioptrii.

Cu cat miopia este detectata mai devreme, cu atat poate fi tratata mai eficient.

Medicul oftalmolog, este singurul in masura sa indice care este metoda cea mai buna de corectare a miopiei.

Postat pe

Sep 20, 2021

in

categoria

Oftalmologie
legate